niedziela, 27 września 2015

10 przepisów na dania z cukinii

Mamy sezon na cukinie. Właściwie cukinia stała się tak popularna że można praktycznie kupić o każdej porze roku. Cukinia jest moim ulubionym warzywem i wykorzystuję do przyrządzenia prawie każdej potrawy. Poniżej zamieszczam 10 wybranych przepisów na dania z cukinii. Niektóre z nich już publikowałam ale również znajdziecie tu nowe przepisy. Oprócz nich jest wiele innych, część ich również znajdziecie na moim blogu. Używam jej do robienia zapiekanek i różnorodnych tart. Fajną tartę można zrobić z ciasta francuskiego do którego dodajemy starkowaną cukinię wymieszaną z fetą, parmezanem, skórką z cytryny, miętą śmietaną i jajkiem. Specjaliści od gotowania uważają że składniki które idealnie harmonizują z cukinią to: anchowy, bazylia, bułka tarta, ostra papryka, rożnego rodzaju sery, śmietana, jogurt, twarogi, bakłażan, czosnek, orzeszki laskowe, cytryna, grzyby, oliwa z oliwek, cebula, rożnego rodzaju pesto, łosoś, pomidory, ocet, wszystkie zioła i orzechy włoskie. W mojej przygodzie z gotowaniem odkryłam że ciekawym składnikiem jest również tahini i ziarna sezamu, stąd mój pomysł na zupę i hummus (zobaczcie).

1. Zupa z cukinii

Lubię tę zupę gdyż ma niepowtarzalny smak a to dzieki dodaniu jednego składnika. Moja filozofia gotowania jest tworzenie potraw o wyrazistym smaku a to polega na używaniu niewielu składników ale tak żeby wydobyć specyficzny smak. Bardzo polecam zupę gdyż jest ona jednym z dowodów na to że dodając tylko jeden składnik jesteśmy w stanie stworzyć coś niepowtarzalnego: http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/pokochaj-zupy.html

 chocolateandzucchini.com

2. Pasztet z cukinii

Proponuję robić małe porcje tego pasztetu, ale jak wyjdzie wam więcej to można ten pasztet zamrozić. Jest smaczny, zdrowy i sycący.

Składniki

1/2 kg cukinii
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 camembert bez skórki pleśniowej
1 mała kajzerka
3/4 szklanki bułki tartej
50 g oliwek
garść słonecznika
garść natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Cukinię tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę smażymy na złoty kolor. Ząbek czosnku wyciskamy. Camembert obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Kajzerkę moczymy. Oliwki kroimy w drobną kostkę. Słonecznika mielimy w młynku. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy jajko, kajzerkę, bułkę tartą, zioła, sól i pieprz. Mieszamy. Całość wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu pasztet dzielimy na porcje. Część możemy zamrozić a część zostawić w lodówce. Ja zwykle robię smarowidło miksując pasztet z masłem i takie trzymam w lodówce. Używam go do kanapek na śniadanie albo kolację.


3. Placki z cukinii

Myślę że wersji tego przepisu jest tyle ile jest ludzi na ziemi. Przepis na te placki jest idealnym przykładem na to czym jest gotowanie, bierzemy podstawowy przepis i zmieniamy go w coś swojego. Mój przepis opiera się na ziołach i odrobinie kminku. Lubię kontrasty w potrawach i kminek właśnie jest tutaj tym kontrastem. Do tego możemy dodać dżem z pieczonej papryki i cebuli z nutką ostrej papryki. Jeśli chcemy wzbogacić te danie dodajmy coś wędzonego, ser, tofu ale jeśli ktoś je ryby to wędzonego łososia.

Składniki

1 cukinia
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1/2 łyżki kminku
1 jajko
2-3 łyżki maki
sól, pieprz

Tarkujemy cukinię na grubych oczkach. Do niej dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, i zioła. Zwykle poleca się odsączyć cukinię ale ja tego nie robię, wolę gdy moje placki są soczyste. Do warzyw dodaję resztę składników i mieszam ciasto. Moje placki są cienkie jak placki ziemniaczane. Staram się żeby były chrupiące. Do usmażonych placków dodajemy dżem z pieczonej papryki i cebuli (zobacz poniżej).

foodandwine.com

Dżem paprykowo cebulowy

3 czerwone papryki
1 duża cebula
1 łyżka octu
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 ostrej papryczki
sól pieprz

Papryki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok 30 minut przewracając je od czasu do czasu. Skórką powinna zrobić się czarna. (można również to robić na palniku ale jest to sposób bardziej pracochłonny). Po upieczeniu zawijamy papryki w folię i odczekujemy ok 5 minut. Rozwijamy i zdejmujemy skórki usuwając jednocześnie środek. Robimy tak ze wszystkimi paprykami. Wkładamy je do pojemnika i miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez około 20 minut. Smażymy ja na małym ogniu żeby cebula była słodka. Kończymy smażenie gdy cebula jest złocista a nie czarna. Czarna dodaje goryczkę, którą niektórzy bardzo lubią. Do dżemu jednak dodajemy słodką cebulę. Cebulę również miksujemy blenderem. Możemy zblendować paprykę i cebulę jednocześnie albo osobno. Do miksu dodajemy odrobinę ostrej papryki i gotujemy na małym ogniu aż zacznie być szklista. W trakcie próbujemy i doprawiamy do smaku.

4. Letcho warzywne

Nie nazwalałbym tego dania daniem cukiniowym ale robiąc letcho używam jej jako podstawy. Myślę że to właśnie ze względu na obojętny smak cukinii możemy stosować w rożnych potrawach i dlatego lubimy: http://elagryz.blogspot.dk/2015/05/smaczne-dania.html

 mytastykitchen.weebly.com

5. Curry warzywne

Przykład jak cukinia inaczej smakuje jeśli dodamy do niej przyprawy indyjskie: http://elagryz.blogspot.dk/2014/10/rozgrzewajaco.html

 myfancypantry.com

6. Chili wegetarianskie

Inna wersja tego samego podejścia. Użyjcie cukinii do zrobienia potrawy z wykorzystaniem fasoli: http://elagryz.blogspot.dk/2014/10/rozgrzewajaco.html

 www.myrecipes.com

7. Kotlety z kaszy jaglanej i cukini

to moje ulubione kotlety warzywne. Lubię je tak bardzo że używam tego farszu do robienia gołąbków wegetariańskich: http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/kasza-jaglana.html

 deliciouseveryday.com

8. Gołąbki wegetariańskie

Ten sam farsz i zupełnie inna potrawa. Farsz jest zbity więc przypomina on najbardziej oryginalny przepis, przy jedzeniu tego rodzaju gołąbków farsz nie rozpada się: http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/kasza-jaglana.html

 www.mniumniu.com

9. Humus z cukini

Właściwie to nie jest hummus ale dip z cukinii. Dla mnie to hummus bo robię ten dip z tahini. Super jako dip z warzywami i pita ale również można go użyć do tortilli.

Składniki

1 kg cukinii
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tahini
sól, pieprz
1 łyżka wędzonej papryki
6 suszonych pomidorów
garść natki pietruszki
2 łyżki babaganush

Cukinie przekrajmy wzdłuż i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. Chodzi tu żeby cukinia zawierała jak najmniej wody. Po ostudzeniu kroimy je na kawałki, wkładamy do miski a do niej również pokrojone pomidory czosnek, sok z cytryny, tahini sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy. Na koniec przyprawiamy dipem babaganush (przepis znajdziecie na: http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/zdrowe-wegetarianskie-saatki.html). Taki dip idealnie pasuje do surowych warzyw i pity albo można go również użyć jako farszu do tortilli.


10. Spaghetti z cukinii

Tego rodzaju spaghetti jadam tylko jeśli lekko zblanszuję cukinię. Nie jestem w stanie się przekonać do jedzenia surowej cukinii. Blanszowanie również sprawia że cukinia przypomina makaron. Można do takiej potrawy użyć własnego sosu pomidorowego ale uważam ze jest to pójście na łatwiznę. Proponuje wykorzystać do tej potrawy dip babaganush (zob. przepis na: http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/zdrowe-wegetarianskie-saatki.html) i dodać ugotowaną cieciorkę albo fasolę. Innym super pomysłem jest podanie takiego spaghetti z sosem grzybowym (http://elagryz.blogspot.dk/2015/06/to-smakuje-10-roznych-potraw-z-grzybami.html). Zasada w przygotowaniu tej potrawy to użyć jedną średnią cukinię na jedną osobę.

Składniki

1 cukinia
Sos pomidorowy, grzybowy albo babganush (zobacz wyżej)

Do zrobienia tego makaronu potrzebna nam będzie temperówka z dwoma końcami. Odcinamy końce cukinii i wkładamy do temperówki. Skręcamy cukinię w ten sam sposób jakbyśmy temperowali ołówek. W międzyczasie nastawiamy wodę w garnku do gotowania. Woda powinna jedynie przykrywać dno. Wybieramy taki garnek do którego zmieści się również durszlak. Jak woda zacznie się już gotować wkładamy spaghetti z cukinii i przykrywamy pokrywką. Parzymy cukinie przez ok 3-5 minut. Po sparzeniu wyjmujemy durszlak i przekładamy „makaron” na talerz. Polewamy wybranym sosem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz