poniedziałek, 27 lipca 2015

Kasza jaglana

Dzisiaj parę przepisów na dania z kaszy jaglanej. Uważam, że każdy z nas powinien mieć w swoim repertuarze kulinarnym potrawy z wykorzystaniem tej kaszy, ponieważ nie zawiera glutenu i przed wszystkim jest jedynym produktem zbożowym który odkwasza. Na początku XX wieku była spożywana codziennie zamiast ziemniaków czy ryżu. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm, a większość produktów codziennej diety (w tym większość kasz) wykazuje działanie kwasotwórcze. Dodatkowo nasz organizm ma tendencje do zakwaszania ustroju, co w konsekwencji niesie za sobą niepożądane efekty, jak przewlekłe zmęczenie, obniżenie nastroju, czy podatność na przeziębienia. Mówi się o niej, że jest „królową zbóż”, ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień czy żyto. Ma również właściwości rozgrzewające, dlatego można ją stosować przy przeziębieniach, chorobach górnych dróg oddechowych i w zapaleniu zatok. Kasza jaglana jako produkt zasadotwórczy powinna stać się stałym elementem naszej codziennej diety. Przykładowo fajnie jest przyrządzić kaszę na śniadanie. Będzie to kasza z owocami. Ja zwykle gotuję kaszę, a potem ją łączę z rozgniecionym bananem, żeby ją osłodzić (nie dodaję cukru). A potem mieszam z jabłkiem i rodzynkami. Całość posypuję cynamonem, wkładam do pojemnika żaroodpornego i zapiekam chwilę w piekarniku. Jest to niezwykle sycące ale jednocześnie łatwostrawne danie.

Kotlety jaglane z cukinią

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia
1 cebula
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko

Kaszę ugotować na sypko. Odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek wycisnąć, ogórek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i dodać cukinię. Smażyć jeszcze 5 minut. Cukinia ma zmięknąć. Odstawić. Połączyć cukinię z kaszą, dodać ogórek, przyprawy, sól i pieprz. Dodać bułkę tartą i zagnieść na masę (i jajko jeśli się go nie boimy). Jeśli masa się rozpada dodać więcej bułki tartej. Uformować pulpety i albo smażyć na patelni, albo zapiec w piekarniku przez ok 30 minut.
 
deliciouseveryday.com

Gołąbki z kaszy jaglanej

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia
1 cebula
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
1/2 szklanki bułki tartej
6 liści kapusty
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu

Farsz przygotować jak wyżej. Kapustę sparzyć i oddzielić liście. Najlepiej jest robić z młodej kapusty, gdyż nie trzeba będzie długo dusić gołąbków. Na liście kapusty nałożyć farsz i zawinąć. Włożyć do garnka wysłanego liściami kapusty, podlać wodą wymieszaną z koncentratem i pomidorami w puszce (przyprawić do smaku) i pokropić olejem. Dusić pod przykryciem przez ok 40 minut. Na koniec można sos wymieszać ze śmietanką 30%.
 

Czekoladowe placki z kaszy jaglanej

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka naturalnego jogurtu
1/2 gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
cukier trzcinowy do smaku
1 jajko
10 truskawek
1 banan

Ugotować kaszę i zmiksować na gładko. Do jogurtu włożyć kawałki czekolady i rozpuścić. Można w piekarniku albo mikrofali. Wymieszać, dodać kakao i cukier do smaku. Do jogurtu włożyć kasze, i 1 jajko wymieszać na gładkie ciasto. Dodać pokrojone truskawki i wymieszać ponownie. Jeśli ciasto jest za geste można je rozcieńczyć ulubionym mlekiem. Smażyć jak każde placuszki z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i pokrojonymi bananami.
 

Sałatka z kaszy w liściach sałaty

1 szklanka kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
1/4 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych)
1/4 pokrojonych oliwek
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka oregano albo ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier trzcinowy
1/4 szklanki pestek słonecznika (albo orzechów)
Można dla kontrastu zamiast cukru dodać ulubione chutney

Kaszę ugotować na sypko. Pozostałe składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Ząbek czosnku wyciskamy. Mieszamy wszystko i dodajemy kaszę. Łączymy składniki i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pestki żeby skontrastować danie. Nakładamy farsz na liście sałaty albo liście botwinki. Zawijamy w rulon. Smacznego.
 
nutritionstripped.com

Naleśniki na słodko

Jest popularne robić naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej, ale można również zrobić je z mąki jaglanej. Takie naleśniki będą miały posmak lekko orzechowy.

1 szklanka mąki jaglanej
2 szklanki ulubionego mleka
1 jajko
szczypta soli
jogurt naturalny i świeże owoce jak np. truskawki, banan albo maliny

Mielimy kaszę jaglaną w młynku do kawy i odmierzamy 1 szklankę. Dodajemy po trochu mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajko i mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być rzadsza od śmietany. Smażymy na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Podajemy z jogurtem wymieszanym ze świeżymi owocami
 
whatshouldieatforbreakfasttoday.com

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki, bakłażana i kaszy

1 szklanka kaszy jaglanej
3 papryki
1 bakłażan
sok z 1/2 cytryny
1 cebula usmażona na zloto
2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować na miękko. Paprykę i bakłażana wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec aż papryka przypiecze się i bakłażan się zapadnie. Po wystudzeniu, zdjąć skórę z papryki, przekroić i wyciągnąć środek. Bakłażana przekroić na pól i wyciągnąć środek. Cebulę usmażyć na złoto. Bakłażana i paprykę włożyć do pojemnika i zmiksować blenderem. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie dominuje natka pietruszki i tymianek, często również goszczą zioła prowansalskie). Wszystko wymieszać z kaszą i zmiksować jeszcze raz na paste
 

Placki z kaszy jaglanej i jabłek

ok. 350 ml maślanki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
szczypta soli
3 jabłka
2 szklanki mąki z kaszy jaglanej

Mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną cukrem i szczyptą soli. Do tego wlewamy maślankę z rozkłóconym jajkiem. Wszystko mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki jeśli za gęste dolewamy maślankę. Odstawiamy ciasto na pól godziny. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Smażymy placuszki na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy a potem przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
 
food52.com

Kotlety z kaszy jaglanej i hummus podane z babaganush

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2-3/4 szklanki hummus
Babaganush jako dodatek
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Wymieszać kaszę z hummus (który przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2014/06/pasty-i-dipy-do-pieczywa-i-warzyw.html) i tworzymy kotleciki. Smażymy na złoto i podajemy z babaganush (http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/zdrowe-wegetarianskie-saatki.html) oraz letnią sałatką.
 
spinach4breakfast.com

Dyniowa kasza jaglana

1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 dyni
1 łyżka masła
1/2 szklanka zmielonych orzechów włoskich i parę dla dekoracji
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Kaszę gotujemy na sypko. Dynię przekrajmy, czyścimy środek dodajemy na wierzch masło i pieczemy w piekarniku (200 stopni) aż będzie miękka. Po wystygnięciu wyjmujemy środek i miksujemy blenderem z orzechami na gładką masę. Dodajemy przyprawy. Na koniec mieszamy z kaszą jaglaną i na koniec dodajemy kawałki orzechów. Podajemy na ciepło albo jako przekąskę.
 

2 komentarze:

  1. Czy mozna owoce mieszac z kasza? Mialam wrazenie ze owoce nalezy jesc osobno bez innego rodzaju jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Wlasnie o to chodzi, owoce jemy oddzielnie ale kasza jaglana jest tak zasadotworcza ze nie przeszkadza gdy jemy ja z owocami, Jest to jeden z dowodow na to ze kasza jaglana jest bardzo zdrowa I ze powinnismy czesciej jej uzywac w naszej kuchni

      Usuń