sobota, 27 czerwca 2015

To smakuje - 10 rożnych potraw z grzybami

Grzyby i ketchup smakują tak samo? Ano tak, a to dzięki smaku Umami. Smak Umami zawierają różnorodne produkty i pozornie są ze sobą niezwiązane. Przykładowo kapusta kiszona jest również źródłem tego smaku i dodana do potraw sprawia, że smakują lepiej. Co ciekawe, czym ciemniejszy grzyb, tym więcej jest w nim Umami. Smak Umami równoważy smak solny i pozwala na zmniejszenie ilości soli o 50% bez straty dla całego smaku. Pomimo, że można kupić grzyby przez caly rok, a zawdzięczamy to pieczarkom, to grzyby zawsze będą mi się kojarzyć z latem... no i jesienią. Kto nie lubi kurek? A przecież to grzyby letnie i dostępne prawie przez cały sezon. Grzyby są również ważnym elementem zbilansowanej diety. Zawierają sporo białka (dlatego nazywane są przez niektórych roślinnym lub leśnym mięsem), witaminy z grupy B i mikroelementy takie jak żelazo, potas, selen i wapń. Za najzdrowsze uchodzą grzyby letnie, kurki, boczniaki i prawdziwki. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, przyspieszają gojenie się ran. Należy jedynie pamiętać o tym, że grzyby są ciężkostrawne i osoby które mają problemy z ich trawieniem, powinny łączyć je z kaszą jaglaną i nie dodawać ich do ziemniaków, kasz, ryżu czy makaronów i nigdy nie jeść słynnej jajecznicy z grzybami :)

Są zdania, że grzyby się je jedynie dla ich smaku i aromatu. Przygotowuje się je mniej więcej tak samo (zobaczcie poniżej) a jednak każda potrawa to uczta. Stosujemy je do wszystkiego do zup, sosów, jako danie główne (są osoby które robią z nich pasztet, albo smażą je jak kotlet schabowy). Grzyby są idealnym produktem dla wegetarian, i fajnie pasują jako dodatek do dań mięsnych, jak np., poniżej załączony przepis na balsamiczne pieczarki. Poniżej znajdziecie 10 różnych przepisów na dania z grzybami, myślę że zainspirują was do wszechstronnego stosowania ich w kuchni.

Kotlety z kaszy gryczanej i grzybów

1 torebka kaszy gryczanej (albo kasza jaglana jako zdrowsza alternatywa)

bułka tarta do zarobienia
150 g pieczarek albo leśnych grzybów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki

Kaszę umyć i sfermentować przez noc (zob. tutaj). Następnego dnia ugotować na miękko. Pieczarki albo leśne grzyby umyć, obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć cebulę na patelni na oleju, aż będzie szklista. Dodać rozgnieciony czosnek i grzyby. Podsmażyć, posolić i popierzyć do smaku. Pod koniec dodać trochę masła dla smaku. Kaszę odcedzić i przesypać do miski. Dodać usmażone grzyby i lekko przestudzić. Zmiksować wszystko blenderem i przyprawić do smaku. Dodać natkę i zarobić wszystko bułką tartą. Uformować kotleciki i usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Podawać z sosem grzybowym i sałatką.

apetyt-na-kuchnie.pl 

Zapiekanka kalafiorowo-grzybowa

1 kalafior

farsz grzybowy (patrz powyżej)
ser żółty
1 szklanka jogurtu greckiego
1 jajko
parmezan

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Blaszkę wysmarować olejem i rozłożyć na niej różyczki kalafiora. Skropić olejem albo oliwą i lekko posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku po środku przez ok. 30 minut. Wyjąć. W międzyczasie przygotuj farsz grzybowy jak powyżej. Lekko przestudzone różyczki kalafiora dodać do farszu grzybowego i wymieszać. W dużej misce wymieszać grecki jogurt, żółty ser i jajka. Wrzucić do tego kalafior z grzybami i dobrze wymieszać. Przełożyć zawartość miski do pojemnika do pieczenia zapiekanki i posypać parmezanem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie zdjąć folię i zapiec ser przez następne 10 minut. Podawać z pesto pietruszkowym (zob. tutaj)

theironyou.com  

Tarta z grzybami

Ciasto na tarte:

1 3/4 szklanki mąki
szczypta soli
125g masła
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody (albo śmietana do zarobienia).

Farsz:

300g grzybów leśnych
masło
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 jajko
ok. 1/2 szklanki śmietany
tarkowany ser żółty

Idealne danie na spotkanie wśród małego grona przyjaciół...
 
Farsz: Grzyby myjemy i grubo kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju i maśle podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy zgnieciony czosnek i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy grzyby i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy grzyby do miski. Do ostudzonych grzybów dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dodajemy 1 jajko i wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy. Jeśli chcemy żeby grzyby były przyrumienione a nie „ugotowane” na tłuszczu to smażymy je tak żeby zawsze było jeszcze miejsca na patelni, czyli po trochu. Za każdym razem je wyjmujemy do miski i powtarzamy proces z pozostałymi grzybami.

Ciasto: Do mąki dodajemy sól i tarkujemy masło. Mieszamy masło z mąka i do środka dodajemy jajko i żółtko. Zarabiamy szybko i na koniec zarabiamy wodą, albo śmietaną. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Albo wałkujemy ciasto od razu, wkładamy do pojemnika i to wszystko wkładamy do lodówki (ja wolę ten sposób dlatego, że ciasto łatwo się wałkuje, a potem i tak poleży w lodówce). Po schłodzeniu ciasta pieczemy je w 180 stopniach aż lekko się zarumieni, ok 15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy farsz wcześniej przygotowany i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez ok 30 minut.

recipemain.com  

Kopytka z grzybami

Ciasto na kopytka:

1kg ziemniaków

1 jajko
200g mąki plus trochę do podsypywania

Danie dla tych którzy nie wiedzą jak podawać kopytka, w restauracjach podaje się je z truflami...

Ziemniaki obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Przecisnąć przez prasę albo rozbić na gładką masę. Ostudzić. Dodać 1 jajko i mąkę i zagnieść na lekko klejące się ciasto. Im mniej mąki tym kopytka będą bardziej pulchne. Zagotować wodę lekko osoloną w garnku i zmniejszyć gaz, gotować kopytka porcjami. Po wypłynięciu wyjmować kopytka łyżką cedzakową. Podawać z farszem grzybowym. Włosi robią kopytka z pieczonych ziemniaków żeby nie miały w sobie dużo wody. W ten sposób dodają dużo mniej mąki przez co kopytka są smaczniejsze i bardziej pulchne!

Farsz:

300g grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
masło i olej
4 suszone grzyby
natka pietruszki albo świeży tymianek

Grzyby myjemy i grubo kroimy. Cebule kroimy w kostkę. Na oleju i maśle podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy zgnieciony czosnek i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy grzyby i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Na ugotowane kopytka nakładamy sos grzybowy i tarkujemy na drobnej tarce suszone grzyby. W ten sposób sos grzybowy nabierze intensywnego aromatu i smaku. Można posypać całość natką pietruszki albo świeżym tymiankiem.


singlefare.com  

Makaron nitki z grzybami i szpinakiem

Makaron nitki

300g grzybów leśnych albo pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka szpinaku (mrożonego albo świeżego)
1/2 szklanki białego wina
1/4 szklanki śmietanki

Sos: Grzyby myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy grubo pokrojone grzyby i zmiażdżony czosnek. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy wino i redukujemy, aż zostanie mało sosu. Dodajemy szpinak i krótko podgrzewamy. Wykańczamy śmietanką.

Makaron gotujemy na miękko, można nawet przegotować bo idea tej potrawy jest zrobienie makaronu które można uformować w zlepione ciasto. Taki makaron odcedzamy a potem układamy w foremki bez dna i ugniatamy. Zdejmujemy foremki tworząc z makaronu ciasto. Na ciasto makaronowe polewamy sos grzybowo-szpinakowy.


rawmazing.com  
 
Risotto z grzybami

200g ryżu Arborio

50 g masła
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
wywar z suszonych grzybów
1/4 szklanki parmezanu
farsz grzybowy (zobacz powyżej)
suszone grzyby.

Takie danie z powodzeniem mogłabym zamówić w restauracji...
 
Ryż dobrze umyć i sfermentować (zobacz kwas fitynowy). Następnego dnia dobrze wypłukać ryż i odstawić. Suszone grzyby zalać wodą, dodać liść laurowy i włoszczyznę. Gotować przez około pól godziny a potem odcedzić. Zachować grzyby które można dodać do farszu. W garnku rozpuścić 25g masła i dolać trochę oliwy. Dodać cebulę i smażyć aż stanie się szklista. Wlać wino i zredukować alkohol. Dodać sfermentowany ryż i zamieszać. Wlać ciepły wywar grzybowy (1 łyżka wazowa) i zamieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż wywar zostanie wchłonięty. Powtórzyć proces, wlać 1 łyżkę wazową wywaru i gotować mieszając. Powtarzać tak długo, aż ryę będzie lekko miękki, chodzi o to żeby ziarenka ryżu można było oddzielić i żeby nie zrobiła się z tego papka. Na koniec dodajemy parmezan i drugą połowę masła. Mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy na talerz i polewamy farszem. Dla wzmocnienia smaku można starkować trochę suszonych grzybów.

gooddinnermom.com  

Sałatka z soczewicy i pieczonymi grzybami

1 szklanka soczewicy

250g grzybów albo pieczarek
1-2 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
natka pietruszki albo mix sałatowy
sok z cytryny (1/4)

Soczewicę fermentujemy przez noc (zob. tutaj). Następnego dnia płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękka (ok 5-10 minut). Odcedzamy. Na patelni podsmażamy wyciśnięty czosnek razem z ostrą papryczką. Gdy uwolnią się zapachy dodajemy soczewicę i wyłączamy gaz. Mieszamy wszystko. W międzyczasie myjemy i kroimy grzyby na grube plasterki. Układamy w formie do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek i delikatnie solimy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż grzyby lekko się nie pomarszczą (można również użyć balsamicznych pieczarek – zobacz poniżej). Wyjmujemy upieczone pieczarki i dodajemy do soczewicy. Na koniec dodajemy natkę albo mix sałatkowy i mieszamy wszystko razem. Przyprawiamy jeszcze raz do smaku.

buzzfeed.com  

Grzybowa lasagna

płaty lasagni
farsz grzybowo-szpinakowy (patrz wyżej)
200g ricotty
parmezan
ser żółty tarkowany
Sos Alfredo (zob. tutaj)
Oliwki albo kapary albo konserwowe ogórki drobno pokrojone
Ugotować płaty lasagna al dente. Przecedzić i przepłukać pod wodą. Do foremki nalać trochę sosu Alfredo, Na płaty lasagna nałożyć ricottę i rozprowadzić do połowy. Na ricottę nałożyć grzyby ze szpinakiem i zawinąć płat. Włożyć taki płat do foremki i powtórzyć proces ze wszystkimi płatami. Robimy ich tyle ile potrzebujemy a to zależy od tego jak głodni jesteśmy i ile osób mamy na obiad. Wierzch polewamy sosem Alfredo, posypujemy żółtym serem i parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

closetcooking.com  

Balsamiczne pieczarki

250g grzybów (mogą być pieczarki)
1 mała cebula
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 plaska łyżka mąki do zagęszczenia

Smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki albo inne grzyby kroimy na duże kawałki i smażymy po trochu na patelni, tak żeby było dużo miejsca. Grzyby powinny się ładnie podsmażyć a nie ugotować. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą. Po usmażeniu przekładamy na talerz i powtarzamy proces z pozostałymi grzybami. Na koniec wlewamy ocet i sos sojowy i mieszając redukujemy płyny upewniając się, że wszystko co przywarło do patelni zostanie wchłonięte przez sos. Wrzucamy pieczarki i cebulę i dodajemy mąkę rozprowadzoną wodą i zagotowujemy wszystko do zgęstnienia. Odstawiamy. Podajemy sos albo z potrawami wegetariańskimi albo z pieczonym mięsem albo stekami.

culinaryhill.com  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz