piątek, 19 września 2014

Pokochaj Zupy


Nastała jesień i mam ochotę na zupy. Jesienią i zimą mamy ochotę na ciepłe, sycące posilki. Nie ciągnęło mnie do zup latem, a teraz czuję, że czas to zmienić. Również mój glos 'wewnętrzny" podpowiada mi, że warto sięgnąć po kapustę, buraki albo jarmuż, czyli po warzywa typowe dla tej pory roku. Wszędzie słyszymy, żeby jeść sezonowe owoce i warzywa, ponieważ jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będą zawierać konserwanty. Ale sezonowe owoce i warzywa to coś więcej, umożliwiają nam one gotowanie wg pór roku i tym samym, jak mówi chińska medycyna, podkreślać w szczególny sposob smaki i charakter energetyczny danej potrawy, przyczyniając się tym samym do utrzymania zdrowia. W tym coś jest. Jeśli dbamy o zdrową dietę to nasz wewnętrzny głos obudzi się i będzie nam mówił co należy jeść. Tak więc zupy są wzmacniającą i pożywną podstawą rozwijania odporności przeciwko niesprzyjającym zimowym warunkom, ponieważ są cennym źródłem witamin i minerałów - witaminy, które „uciekły” z warzyw teraz znajdują się w wywarze. Dodatkowo zupa to lekkostrawny posilek, który świetnie urozmaica naszą dietę, można bowiem codziennie wykorzystać do jej zrobienia inne warzywa. I tak w poniedziałek może być krem z brokułów, we wtorek z pomidorów, w środę zupa ziemniaczana, w czwartek barszczyk, w piątek krem z porów, w sobotę - z borowików a w niedzielę możesz sobie pozwolić na niezbyt tłusty rosół. 

Na dzisiejszy post przygotowałam 9 przepisów na zupy, w tym 7 przepisów z warzyw, które na codzień ignorujemy, oraz 2 inne które uważałam za ciekawe z tego względu, że nie goszczą często na naszym stole. Zobacz zatem, jak zrobić pyszną zupę krem z marchewki, albo selera i pietruszki, i od dzisiaj nie przechodź obojętnie obok zupy z dyni. 

Zupa z selera i pietruszki

2 korzenie pietruszki
1 średni korzeń selera
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
2 suszone pomidory
2 liście laurowe
1l wody

Podsmażyć czosnek na oliwie aż puści aromat. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, seler i pietruszkę) i kminek. Podgrzać i zalać 1 litrem wody. Dodać resztę składników i lekko posolić. Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić i lekko ostudzić. Zmiksować na krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

www.biritemarket.com

Zupa z dyni

850 g upieczonej dyni - pokrojonej w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki przyprawy letcho
sól, pieprz
2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Dynię kroimy na pół i pieczemy z odrobiną masła przez ok 45 minut (200 stopni Celsjusza). Podsmażyć paprykę na oleju aż będzie miękka, ok. 5-7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć następne 3 minuty. Dodać dynię i smażyć nast. minutę. Zalać wodą i dodać ziemniaki, przyprawy i olej. Wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować na krem i przyprawić do smaku.

www.myrecipes.com

Zupa kalafiorowa z pesto pietruszkowym

1 mały kalafior (albo 1/2 dużego)
5 średnich ziemniaków
1.5 L wywaru warzywnego
sól, pieprz
pesto pietruszkowe (zob.: Święta Wielkanocne - śniadanie)

Ugotować warzywa w wywarze (albo wodzie z kostką warzywną) aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na krem i przyprawić solą i pieprzem. Przygotować pesto wg przepisu zamieszczonego na:  Święta Wielkanocne - śniadanie. Na 1 talerz zupy dodajemy 1-2 łyżeczki pesto.

fitwisepilates.com

Zupa z marchewki i papryki

8 średnich marchewek
5 ziemniaków
1 cebula podsmażona
1 łyżka przyprawy letcho
1/2 ostrej papryczki
2 kostki warzywne
2 L wody
sól, pieprz

1/2 szklanki sosu romesco (przepis poniżej)

Podsmażyć cebulę i pokrojoną papryczkę na oleju aż będzie szklista. Dodać pokrojone warzywa, wymieszać. Zalać warzywa wodą, dodać kostki warzywne i ugotować warzywa na miękko w lekko osolonej wodzie. Zmiksować na krem. Przyprawić sosem romesco, solą i pieprzem i posypać natką pietruszki.

www.vegetariantimes.com

Sos romesco

2 papryki bez skórki upieczone w piekarniku
2 pomidory podsmażone na patelni
1 główka czosnku upieczona w piekarniku
1 kromka starego chleba podsmażona na patelni
12 migdałów
12 orzechów laskowych
Do smaku:
Oliwa z oliwek
wino czerwone
słodka papryka
ostra papryka 
sól, pieprz

Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna. Wyjąć, lekko ostudzić i zdjąć skórkę. Pomidory podsmażyć na oleju aż puszczą soki. Główkę czosnku kładziemy na folii aluminiowej i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy i robimy z tego paczuszkę. Pieczemy w piekarniku (ok 220 stopni) przez ok. 30 minut. Można piec czosnek razem z papryką żeby zaoszczedzić sobie czas. 

Do miski wkładamy pokrojoną pieczoną papryke, pomidory, kawałki chleba, wyciśniety czosnek (upieczony czosnek wychodzi z osłonek jak pasta) i orzechy. Miksować na pastę dodając oliwy. Przyprawić winem i przyprawami.

www.simplyrecipes.com

Zupa ziemniaczano-porowa

3 pory (białe części)
5-6 ziemniaków
1/2 ostrej papryczki
8 pomidorów suszonych
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka oregano
1.5 L wody
1 kostka warzywna
sól, pieprz

Pory pokroić na talarki i podsmażyć razem z papryką na oleju aż zmiękną. Wlać wino i zredukować przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać. Zalać warzywa wodą, dodać kostkę warzywną i suszone pomidory. Przyprawić oregano i lekko osolić. Gotować warzywa aż ziemniaki będą miękkie. Odstawić i zmiksować na krem. Przyprawić solą i pieprzem.

www.myrecipes.com

Sezamowa zupa z cukini

2 cukinie
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 ostrej papryczki
1 L wody
1 łyżka tahini
1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
sól, pieprz

Zeszklić cebulę na oleju razem z ostrą papryczką. Pod koniec dodać czosnek i smażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki i cukinię. Wymieszać. Zalać wodą i lekko osolić. Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić i zmiksować na gładko. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać wody. Przyprawić tahini, solą i pieprzem. Na koniec posypać zupę podprażonymi ziarnami sezamowymi.

chocolateandzucchini.com

Zupa serowa z oliwkami

1.5 L własnego wywaru z warzyw (1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, 2 liście laurowe)
5 ziemniaków
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 serki topione (300g)
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
ok 20 zielonych oliwek.

Wywar warzywny: Cebulę podpalić na ogniu. Do 1.5 L wody wrzucić podpaloną cebulę, ząbek czosnku, warzywa i liście laurowe. Lekko posolić i gotować aż warzywa będą miękkie. 
Zupa: Wyjąć wszystkie warzywa i wrzucić ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać serki topione i rozpuścić mieszając trzepaczką. Po rozpuszczeniu serków, odstawić zupę i ją zmiksować na gładko. Wsypać majeranek, dodać rozmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać połówki oliwek.

www.thebookerycook.com

Zupa chrzanowa

2 cebule
200 g boczku
1 L wywaru rosołowego
4 ziemniaki
1/2 szklanki świeżo starkowanego chrzanu (i 1/4 szklanki chrzanu do smaku)
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz, mak
1/4 szklanki szczypiorku

Zeszklić cebulę na oleju razem z boczkiem. Cebula nie może się przypalić. Wrzucić pokrojone ziemniaki, i 1/2 szklanki chrzanu, wymieszać. Zalać wywarem rosołowym, dolać wina i lekko posolić. Gotować aż ziemniaki będą się rozpadać. Odstawić, zmiksować zupę na gładko. Dolać śmietankę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, oraz dodać świeżego chrzanu (1/4 szklanki). Udekorować szczypiorkiem i makiem.

kahakaikitchen.blogspot.com

Biała zupa rybna

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina
1 plaster dzonego łososia 
1 ostra papryczka
3 liście laurowe
2-3 L wody
1 łyżeczka sosu rybnego (oyster)
4 ziemniaki
400 g ryby
sól, pieprz, sok z cytryny
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 garście jarmużu (albo szpinaku)

Cebulę zeszklić na oleju razem z papryką i pod koniec dodać czosnek. Wlać wino i zredukować przez ok 4 minuty. Dodać wędzonego lososia i ziemniaki, zamieszać. Wlać wodę i dodać liście laurowe oraz sos rybny. Lekko posolić. W międzyczasie usmażyć rybę i pokroić na kawałki. Zblanszować jarmuż. Jarmuż wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 - 1 szklanką gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy w ten sposób przez 5-10 minut. Odcedzamy. Gdy ziemniaki będą miękkie odstawiamy zupę i ją miksujemy na gładko. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Dodajemy usmażoną rybę i jarmuż. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy można dodać upieczone warzywa takie jak cukinia, bakłażan lub paprykę.

kristinekidd.com

4 komentarze:

  1. Elu dzięki, wspaniałe przepisy na tę porę roku. Nie ma nic lepszego niż zupa krem na jesienno-zimowe śniadanie. Zabieram się za marchewkowo-paprykową a potem cukinie.
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. elu a ja zrobiłam zupe ziemniaczano-porowa wyszla bardzo dobra choć wina miałam odrobine mniej, następnym razem zrobie zupe rybna, czy lososia można zastapic inna ryba, ja myślisz można? no i piszesz w przepisie : plaster lososia a nizej jeszcze 400 gram ryby to bardzo duzo, chociaż jak na 2-3 l wody to może i nie za duzo a te 400 g to jaka ma być ryba

    OdpowiedzUsuń
  3. wedzony losos jest po to zeby dodac smaku wedzonki do zupy inni ludzie zastepuja lososia boczkiem,,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa ziemniaczano-porowa...ZDECYDOWANIE POLECAM, REWELACJA

    OdpowiedzUsuń