niedziela, 18 stycznia 2015

10 przepisów na potrawy z bakłażana


Postanowiłam, że dzisiaj zamieszczę przepisy na potrawy z bakłażana. Bakłażan często gości na naszym stole, w najprostszej formie to jako „kotlet schabowy”. Taki kotlet robię z bardzo cienkich plastrów, dzięki temu w trakcie smażenia bakłażan zrobi się miękki. Taki bakłażan idealnie pasuje na kanapki, które robimy, albo z oliwkami, albo ogórkami konserwowymi, albo kiszonymi i sałatą. Na dzisiaj wybrałam wszystkie wypróbowane metody podawania bakłażana. Mam nadzieję. że przekonam was do tego warzywa, chociaż powinniście pamiętać, że należy do roślin psiankowatych i należy go dokładnie umyć (patrz) przed spożyciem. Smacznego!


1. Bakłażan z tymiankiem i serem

1-2 bakłażany
garść tymianku
100-150 g żółtego sera
oliwa z oliwek

1 bakłażan zwykle wystarczy dla dwóch osób, tak więc jeśli przygotowujemy potrawę dla więcej osób, odpowiednio musimy dobrać składniki. Bakłażan kroimy w plastry 1 cm i solimy. Odstawiamy na pól godziny, a potem zmywamy i suszymy. Wykładamy plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 230 stopni. Pieczemy ok 20 minut, albo gdy plastry będą lekko miękkie. Wyciągamy i studzimy. Kroimy plastry na kosteczkę i wkładamy do miski razem z tymiankiem. Wlewamy do miski oliwę z oliwek i mieszamy. Kawałki powinny być lekko otłuszczone. Wkładamy kawałki do pojemniczków do pieczenia i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się ładnie stopi.


janzplanz.com

2. Sałatka z natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami

1 bakłażan
garść rodzynek
2 ząbki czosnku
garść orzeszków albo migdałów
garść natki pietruszki

Bakłażana przygotowujemy jak wyżej, tzn. kroimy w plastry, solimy, i pieczemy do miękka. Na patelni i odrobinie oleju smażymy czosnek aż puści zapach. Dodajemy rodzynki i orzeszki (migdały), mieszamy. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę (po upieczeniu) i smażymy całość 1 minutę. Odstawiamy. Przekładamy do miski wsypujemy natkę pietruszki i polewamy zalewą balsamiczną (patrz poniżej).


simpleprovisions.com.au

3. Bakłażan pieczony z feta i ziołami

1 bakłażan
100g fety
garść natki pietruszki, bazylii, tymianku

Bakłażana przygotowujemy jak wyżej, tzn. kroimy w plastry, solimy, i pieczemy do miękka. Wykładamy upieczonego bakłażana na talerz, posypujemy pokruszoną fetą, i ziołami. Polewamy zalewą balsamiczną (patrz poniżej).


finecooking.com


Zalewa balsamiczna (vinegrette)

1 1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu

Wszystko wlać do słoika, zamknąć i wymieszać. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 
goodenessgracious.com
 

4. Pesto

zobacz tutaj

momwhats4dinner.com


5. Zapiekanka sycylijska

zobacz tutaj

nsandsardines.blogspot.ca

6. Caponata

1 bakłażan
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
garść tymianku
3/4 szklanki sosu pomidorowego

Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak wyżej. Następnie kroimy go w kostkę, odstawiamy. Migdały kroimy drobniutko, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony czosnek i papryczkę chili. Smażymy krótko na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy migdały i żurawinę i smażymy następną minutę. Wrzucamy bakłażana i wlewamy sos pomidorowy (zob. tutaj). Posypujemy tymiankiem. Smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, żeby smaki się ze sobą połączyły. Jemy taką caponatę jako dip do chleba, albo jako dodatek do makaronów.


gourmettraveller.com.au

6a. Bazyliowa caponata i Fettuccini z sosem Alfredo

1 bakłażan
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
3/4 szklanki sosu pomidorowego
garść świeżej bazylii
fettuccini
sos Alfredo

Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak wyżej. Następnie kroimy go w kostkę, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony czosnek i papryczkę chili. Smażymy krótko na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy bakłażana i wlewamy sos pomidorowy (zob. tutaj). Smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, żeby smaki się ze sobą połączyły. Na koniec posypujemy bazylią i odstawiamy z gazu. Fettuccini gotujemy al dente, odcedzamy. Wkładamy makaron ponownie do garnka i wlewamy sos Alfredo przygotowany wg. przepisu. Wykładamy na talerz i na wierzch wkładamy 2 łyżki bazyliowej caponaty.


gourmettraveller.com.au

7. Parmezanowy bakłażan

1 bakłażan
200 g mozzarella
sos pomidorowy
1/2 – 3/4 szklanki parmezanu

Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak wyżej. Wykładamy bakłażana do natłuszczonej foremki ceramicznej. Kruszymy mozzarellę, polewamy sosem pomidorowym (zob. tutaj) i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ser stopi. Podajemy posypany natką pietruszki. Taki bakłażan najlepiej smakuje jeśli robimy warstwy bakłażana, mozzarelli i sosu pomidorowego.


tablefortwoblog.com

8. Zrazy z serem i szpinakiem

2 bakłażany
1 szklanka twarogu szpinakowego
1 szklanka sosu pomidorowego
100 g żółtego sera

Bakłażany kroimy w podłużne plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak wyżej. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Po wystudzeniu nakładamy twaróg szpinakowy (http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/nalesniki-10-roznych-przepisow.html), zawijamy i wkładamy do ceramicznej formy wcześniej natłuszczonej. Polewamy sosem pomidorowym (zob. tutaj) i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach.

simply-delicious.co.za

9. Pieczony, grillowany bakłażan

Bakłażany kroimy w podłużne plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak wyżej. Pieczemy w piekarniku albo grillujemy do miękkości. Podajemy taki bakłażan w zalewie balsamicznej (patrz wyżej) razem z wędzonymi rybami albo rybami w occie.


www.allyskitchen.com

10. Mussaka

zobacz tutaj

jonoandjules.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz