sobota, 11 października 2014

Zapiekanki

Jesień i zima to czas, kiedy nietrudno o to, by przemarznąć i złapać infekcję. Z tego powodu warto pomyśleć o spożywaniu ciepłych posiłków, które zapewniają więcej energii, komfort cieplny i zdrowie. Należy ograniczyć jedzenie surowizny (lato było czasem korzystania z obfitości warzyw). Nie oznacza to jednak, że jesienią powinniśmy w ogóle wyrzec się zieleniny, jedynie że powinniśmy je ograniczyć i przestawić się na ciepłe posiłki, które pozwolą nam szybko się rozgrzać dodając energii i poprawiając nastrój.

Tak więc dzisiaj postanowiłam zamieścić przepisy na wysokoenergetyczne potrawy, którymi są zapiekanki. Zgodnie z moją filozofią jest tu dużo warzyw, ale ponieważ są już one ugotowane, a nie surowe, łatwiejsze są w trawieniu. Tego nam potrzeba. Teraz musimy konserwować energię i przygotowywać przetworzone potrawy tak, by nasz organizm mógł w łatwy sposób wykorzystać wartosciowe składniki zawarte w pożywieniu, Poniżej znajdziecie 8 przepisów na różnego rodzaju zapiekanki. Większość z nich to wersje wegetarianskie, ale z powodzeniem można do nich dorzucić trochę mięsa.

1. Zapiekanka Sycylijska

7 małych ziemniaków
10-11 plastrów bakłazana (1 cm)
1 jajko i bułka tarta do panierowania bakłazana
ok 750 ml własnego sosu pomidorowego
13 oliwek (albo ogórki konserwowe/kiszone)
8 plastrów sera żółtego
200 g starkowanej mozarelli
sos czosnkowy

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dwóch stron na rumiano. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, Odcedzamy wodę i studzimy. Sos pomidorowy robimy wg przepisu zamieszczonego tutaj.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy ziemniaki na plasterki i układamy ciasno na dnie pojemnika szklanego. Na ziemniaki rozkładamy plastry sera żółtego, a na to sos pomidorowy. Potem układamy usmażonego bakłażana i polewamy sosem pomidorowym. Rorzucamy oliwki (a jeśli ktoś nie lubi, mogą być pokrojone w kostkę ogórki koserwowe albo kiszone). Całość posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 minut.

wildgreensandsardines.blogspot.ca  

2. Zapiekanka ze szpinaku, cukini i pora

7 małych ziemniaków
2 pory (usmażyć, wykończyć winem)
1/3 szklanki białego wina
150 g camembert (pocięty w kostkę)
200 g marynowej fety (przepis poniżej)
500 g szpinaku (rozmrozić)
4 cukinie (pokrojone na cienkie plastry wzdłuż i sparzone)
3/4 szklanki śmietany
1 jajko
1/3 szklanki parmezanu
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Białe części pora kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na maśle, aż się zrobi szklisty, Wykańczamy dolewając wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje. Odstawiamy. Cukinie kroimy w plastry grubości ok 1 cm i sparzamy przez ok 1 minutę. Wyjmujemy i studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy. Do tej zapiekanki najlepiej pasuje świeży szpinak, ale jeśli go nie mamy możemy użyc mrożonego (który odmrażamy i odciskamy wodę, żeby bylo jej jak najmniej). Fetę marynowaną przygotowujemy co najmniej na 3-4 dni przed jej użyciem. Ser camembert oczyszczamy z pleśni i kroimy w kostkę. Przygotowujemy śmietanę mieszając ją z jajkiem i przyprawiami.

Bierzemy okrągły pojemnik szklany i smarujemy go oliwą. Na dno rozkładamy plastry ziemniaków, żeby utworzyła się ciasna warstwa. Na to wykładamy podsmażonego pora razem z sokami ze smażenia. Na wierzch kładziemy plastry sparzonej cukini (zwiajając ją z śrubę, tak jak na zdjęciu) i posypujemy kawałkami sera (camembert i feta) Na wierzch rozrzucamy szpinak i polewamy śmietaną. Wierzch posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy natką pietruszki.
 
 
 
Feta marynowana

2 ząbki czosnku
400 g fety pokrojonej w kostkę
200 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowujemy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, oregano i pieprz. Marynatę przelewamy do pojemnika szklanego (słoika), w którym będziemy marynować fetę. Fetę kroimy w kawałki i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 dni.
 
flickr.com
 
 
3. Wegetariańska mussaka

10 ziemniaków
1 duża cukinia
3/4 szklanki śmietany
1 jajko
1/2 łyżeczki tymianku
700 g pieczarek
200 g szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina
1-2 łyżki sosu sojowego (opcja do wykończenia grzybów)
300 g fety
200 g starkowanej mozarelli

Cukinię pokroić w plastry ok 2 cm, obtoczyć w oliwie i upiec w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, aż będzie szklista. Dodać grzyby i je podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać czosnek i szpinak i podgrzać przez ok 1 minutę. Wykończyć śmietaną, odstawić do ostudzenia. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i ostudzić. Smietanę rozrobić z jajkiem, dodać sól, pieprz i tymianek.

Na dno szklanego pojemnika rozłożyć plastry ziemniaków, układając je ciasno. Na ziemniaki rozrzucamy fetę, a na nią układamy warstwę plastrów cukini. Cukinię polewamy sosem śmietankowym i ponownie robimy warstwę ziemniaków. Na koniec układamy usmażone grzyby i polewamy zapiekankę resztą sosu śmietankowego. Posypujemy wierzch serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 30-45 minut.
 
juliasalbum.com
 
 
4. Zapiekanka a'la ciasto z kalafiora i grzybów

300 g pieczarek (usmażonych razem z cebulą)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kalafior (ugotować na pół twardo)
2 kromki chleba (bez skórki) zamoczone w mleku
4 jajka
30 g ricotty (przepis poniżej)
100 g fety sałatkowej
1/3 szklanki parmezanu
bułka tarta
estragon albo majeranek, natka pietruszki
sól pieprz

Pieczarki usmażyć, dodać kalafior i namoczoną bulkę, dobrze wymieszać.
Jajka roztrzepać, dodać ricottę i fetę - wymieszać. Dodać grzyby i kalafior zagęścić bułką tartą. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i natkę pietruszki. Masę przełożyć do szklanego pojemnika posmarowanego oliwą i opruszonego bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, albo sałatą z cebulą i ogórkami kiszonymi.

www.curiouseed.com


Domowa Ricotta

1 l mleka
1/2 łyżeczki octu

Robimy ser etapami. Przelewamy mleko do pojemnika szklanego, dodajemy ocet, mieszamy, a potem etapami gotujemy mleko w mikrofali. Ja przynajmniej robię w mikrofali, żeby mleko mi się nie przypaliło. Ale można również gotować mleko w garnku na gazie, należy jednak pamiętać o ciągłym mieszaniu, żeby mleko się nie przypaliło. Wersja z gazem jest o tyle lepsza, ponieważ możemy wytrącić cały ser za jednym razem. Wersja z mikrofalą jest dobra, ponieważ nie musimy martwić się, czy przypali się nam mleko czy nie. Gotujemy tak długo, aż wytrąci się ser i w szklance powstanie serwatka. Wtedy przecedzamy ser przez bardzo gęste sitko. I powtarzamy process. Ser jest słodziuki i bardzo smaczny.
 
 
 
5. Mussaka

2 bakłażany (pokroić w plastry 2 cm i upiec w piekarniku aż zmiękną)
Mieso mielone w sosie pomidorowym
Sos beszamelowy (przepis poniżej)
200 g sera mozzarella
1/4 szklanki parmezanu

Bakłażana kroimy w plastry grubości ok 2 cm. Solimy i odstawiamy na 30 minut. Myjemy bakłażana pod wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Pieczemy bakłażana w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez 10-15 minut, aż środek bedzie miękki. Pierwsza oznaka, że środek mięknie, to czas, żeby wyłączyc piekarnik. Mięso mielone robimy wg przepisu zamieszczonego tutaj.
Do pieczenia mussaki używamy szklanego pojemnika. Na dno ściśle rozkładamy plastry bakłażana, Na to rozkladamy mięso w sosie pomidorowym. Tworzymy kolejną warstwę, czyli bakłażan i mięso mielone. Ostatnia warstwa to bakłażan, który polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem mozzarella. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-45 minut.
 
cioccolatogatto.blox.pl
 
 
Sos beszamelowy

3 łyżki masla
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki
ok, 300 ml mleka
1/3 starkowanego parmezanu
szczypta tymianku, pieprzu i soli do smaku
2-3 łyżki masła

Na maśle podsmażamy czosnek, aż uwolni się aromat. Wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż mąka lekko się przyrumieni. Wlewamy ok 150 ml mleka i mieszamy trzepaczką, tak żeby pozbyć się grudek. Sos powinien od razu zgęstnieć. Rozrzedzamy sos mlekiem etapami, za każdym razem mieszając. Kończymy, gdy sos przybierze właściwą konsystencję. Odstawiamy i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
 
 
 
6. Tort naleśnikowy ze szpinakiem

300 g szpinaku
350 g twarogu 
7 naleśnikow
500 ml własnego sosu pomidorowego
1/2 słoiczka oliwek albo ogórki konserwowe pokrojone w kostke
200 g starkowanego sera mozzarella

Usmażyć naleśniki, i przygotować nadzienie szpinakowe wraz z sosem pomidorowym wg przepisów zamieszczonych tutaj.

Do robienia tortu używamy tortownicy, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy układamy 2 naleśniki, żeby spód był mocny. Na wierzch rozkładamy nadzienie szpinakowe i polewamy sosem pomidorowym. Rorzucamy kwałki oliwek albo ogórków. Robimy nastepną warstwę układając naleśnik, nadzienie szpinakowe i sos pomidorowy z oliwkami. Powtarzamy process jeszcze 2 razy. Wierzch tortu przykrywamy ponownie 2 naleśnikami i polewamy sosem pomidorowym posypując całość starkowaną mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż ser się lekko przyrumieni.

undejeunerdesoleil.com  

7. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

3/4 - 1 szklanki sosu czosnkowego
1 jajko
6 liści jarmużu
10 ziemniaków
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1/3 szklanki parmezanu
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Jarmuż pokroić w kawałki, wrzucić do garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Sparzyć jarmuż pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzić na sitku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić 1 pokrojony czosnek i połowę papryczki chili. Podsmażyć, aż się uwolni aromat. Wrzucić jarmuż i lekko podgrzać (ok. 1 minut). Odstawić. W misce rozrabiamy sos czosnkowy (przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj) z 1 jajkiem. Dodać rozmaryn, sól i trochę pieprzu. Do tego dodać ostudzony jarmuż i dobrze wymieszać.

Zapiekankę robimy w szklanym pojemniku natłuszczonym oliwą albo masłem. Na dno układamy warstwę ziemniaków, na to sos czosnkowy wymieszany z jarmużem, na to ziemniaki i znowu jarmuż w sosie czosnkowym. Posypać serem parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.


www.theperfectpantry.com
 
8. Zapiekanka z makaronu i tuńczyka w sosie śmietankowym

makaron penne
2 puszki tuńczyka (można użyc grillowanego kurczaka)
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
250 ml śmietanki 30%
1 jajko
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz
1 mała cukinia
1/3 szklanki parmezanu

Makaron ugotować al dente. Do garnka wlać oliwę, dodać pokrojony czosnek i połowę papryczki chili. Podsmażyć, aż uwolni się aromat. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć ok 5 minut. Cukinia powinna lekko się przyrumienić. Dodać tuńczyka, wymieszać i odstawić. Do miski szklanej wlać śmietankę, przyprawy i jajko. Dobrze wymieszać. Dodać do śmietany tuńczyka z cukinią i wymieszać. Wrzucić makaron i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do nałuszczonego naczynia szklanego. Wyrównać brzegi i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 30 minut.

dailysavings.allyou.com  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz