sobota, 14 czerwca 2014

Sałatki czy Surówki? Cz. 1

Sałatki czy Surówki? Zawsze mi się to mieszało i do tej pory mam z tym problem. Surówki to na zimno czy na ciepło? Proszę pomóżcie mi. O sałatkach będzie więcej. Uwielbiam sałatki i przez lata zgromadziłam parę ciekawych i unikalnych przepisów. Dzisiaj 4 przepisy, ale będą następne odsłony, bo mam więcej przepisów na sałatki czy surówki.

www.notquitenigella.com 

Sałatka Cezara

Sos majonezowy (ok 600 ml):

3/4 szklanki majonezu
1/2 szklanki Śmietanki 30%
1/4 szklanki mleka
1 szklanka sera parmezanu
3 ząbki czosnku
2 filety anchovy
1 łyżeczka sosu Worchestershire
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku

salata rzymska

Dodatki: grzanki albo grillowany kurczak

Do tej sałatki używamy tylko sałatę rzymską. Jest ona niezwykle odżywcza i bogata w witaminy i minerały. Sprawdźcie w mojej tabelce o wartościach odżywczych. Zmiksować wszystkie składniki sosu, anchovy drobno kroimy a czosnek wyciskamy. Sałatę porwać na kawałki, zalać sosem cezara i wymieszać. Dodać swoje ulubione dodatki.

Można tego sosu użyc do surowego kalafiora, szparagów, albo zrobić sałatkę z jarmużu i rzodkiewki.

www.whatagirleats.com 

Sałatka z orzechami

1/2 szklanki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
ostry ocet czosnkowy (pół główki czosnku, i ostra papryka, olej lub oliwa)
mix sałatkowy
1 czerwona papryka
rzodkiewki
cebula czerwona

Ostry ocet czosnkowy:

Wlać ulubiony olej na patelnię. Do niego wsypać pokrojoną ostrą paprykę i ząbki czosnku (cale), ok pół glówki. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje. Odstawić, wyjąć czosnek, a olej przecedzić i przelać do stosownego pojemnika.

Zaczynamy od prażenia orzechów, tylko chwilę, aby uwolniły się olejki eteryczne. Przekładamy orzechy do moździerza i ucieramy z ostrym olejem, który wcześniej sami przygotowaliśmy. Najlepiej jest ucierać w  moździerzu,  ale można sobie pomóc i zmielić orzechy w młynku do kawy. Jak mielimy w młynku, to potem ucieramy takie orzechy z olejem i pod koniec dodajemy pokrojony czosnek i kontynuujemy ucieranie. Na koniec dodajemy więcej oleju, sok z cytryny, sól i pieprz. Takim sosem polewamy mix sałatkowy i pokrojoną paprykę. Wierzch sałatki posypujemy orzechami, które wcześniej podsmażylismy.


 
 

Sałatka z łososiem

100 g wędzonego łososia
mix sałatkowy
1 ogórek gruntowy
1 mała czerwona cebula
koperek do dekoracji
Sos vinegrette: ulubiony olej wymieszany z sokiem pomaranczowym i przyprawiony solą, musztardą i pieprzem.

www.newgourmetrecipes.com

Ogórek pokroić na mandolinie na bardzo cienkie plastry. Najlepiej jak będą podłużne. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt jest nie do pobicia. Do mixu sałatkowego dodać pokrojoną cebulę, i ogórek. Porwać łososia na kawałki i zalać przygotowanym sosem vinegrette. Posypać na koniec koperkiem.

www.myrecipes.com


Sałatka śródziemnomorska

mix sałatkowy albo sałata lodowa
ogórek
papryka
czerwona cebula
rzodkiewki
oliwki
vinegrette serowe

Vinegrette serowe:

ser feta (jeśli ktoś lubi ostry ser brie to można go użyć zamiast fety)
ulubiony olej
sok z cytryny
ząbek czosnku (opcja)
ciepła woda



www.health.com

Zmiksować na gładko ser feta (u nas jest to ser sałatkowy) i olej dodając sok z cytryny. Rozprowadzić sos olejem i odrobiną gorącej wody. Sos powinien być gęsty, gdyż ogórki w sałatce go rozwodnią. Przyprawić pieprzem. Nie sądzę, że sól będzie potrzebna

Do mixu sałatkowego dodać pokrojone ogórki, paprykę, rzodkiewki, (pomidory), oliwki i cebulę. Zalać sosem serowym i dobrze wymieszać.

Można na koniec dodać fetę, jeśli ktoś ją bardzo lubi albo upieczone frytki ziemniaczane. Można też dodać jajko. Albo można zrobić sałatkę z samych warzyw bez sałaty, jak poniżej.

www.notquitenigella.com

9 komentarzy:

  1. Elu według mojej wiedzy surówki są z warzyw surowych na zimno a w sałatkach mogą być warzywa gotowane ale też na zimno, oraz takie, w których podstawą jest sałata. Czyli pisałaś o sałatkach. Najlepszy na świecie sos vinegrette robi Viola!.
    Bardzo mi się podoba ten sos serowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. no wlasnie surowki jak sama nazwa wskazuje to surowe warzywa, swieze salaty z dodatkami sosow na zimno,a salatki to glownie gotowane warzywa i z cięższymi sosami i glownie z majonezem itp. bardzo przypadla mi do gustu twoja salatka z orzechami musze wyprobowac, orzechy jak sama twierdzisz sa b.zdrowe i zaiweraja kwasy omega 3 wystarczy garstka czy tak?
    robilam tez ciasto tiramisu wg twojego przepisu tylko nie rozumiem dlaczego jeden biszkopt piecze sie z calymi jajkami a drugi z ubitej piany?

    pozdrawiam maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salatka z rozechami wymaga wiecej orzechow niz garstka bo czesc uzywa sie do sosu. Trzeba je utrzec z olejem czosnkowym zeby zrobic sos vinegrette. A potem dodatkowo uzywa sie wiecej orzechow do salatki.

      Usuń
  3. Elu, bardzo urozmaicone przepisy. Dziekuje za pomysly. Co zauwazylam ze na ogol robie salatki i sosy ktore znam od lat, a teraz dostarczylas mi nowe pomysly. Podoba mi sie sos z feta. Ile gramow fety bys radzila na duza salate na 8 osob?
    Pozdrowienia.
    Joanna
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze 100-150 g fety wystarczy. A moze bys sie podzielila jakims przepisem na salatki ze mna? Jak wiesz ja rowniez bazuje na salatkach wiec im wiecej przepisow tym lepiej.

      Usuń
  4. no to teraz wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny i ciekawy blog

    OdpowiedzUsuń