niedziela, 14 września 2014

Naleśniki - 10 różnych przepisów

Dzisiaj 10 różnych przepisów na naleśniki. Takich przepisów może być dużo więcej. Pominęłam parę, ale wybrałam ciekawsze na dzisiejszego bloga. Uwielbiam naleśniki. Może dlatego, że dla mnie jest łatwiej przyrządzić niż pierogi. Naleśniki ze szpinakiem zostały zainspirowne wiele lat temu włoskimi canelloni. A te z kalafiorem powstały kiedy uświadomiłam sobie, że pesto pietruszkowe stanowi dla niego idealne połączenie. Można robić naleśniki w wersji bezglutenowej, z kaszy jaglanej albo kaszy gryczanej. Można również używać zakwasu do robienia naleśników i w ten sposób uzdatniać przyswajalność mąki w naleśnikach. Dodatkowo można zrobić tort naleśnikowy zamiast lasagnii. Wersja wegeteriańska to z farszem szpinakowym. Do wersji z mięsem użyłabym farszu z mięsa smażonego. Oczywiście do tego własny sos pomidorowy, oliwki, pieczone warzywa i np sos czosnkowy. W ten sposób powstanie przepyszny tort. Zaletą takiego toru jest to, że potrzebujemy zaledwie 6-7 naleśników i robimy go w tortownicy... Mam nadzieję, że przekonałam was już do naleśników i częściej będą gościć na waszym stole. Zobaczcie!

mackenzieltd.com

Naleśniki przygotowuję z mąki, mleka, wody, i 1 jajka. Wszystko robię na oko. Do mąki wsypuję 1 łyżeczkę soli i jajko. Do tego wlewam trochę mleka i mieszam trzepaczką. Mleka powinno być tyle, żeby utworzyła się gęsta masa. Gęsta masa zapewnia, że pozbędziemy się grudek z ciasta. Jak już to zrobię dolewam wody tak żeby rozrobić masę na ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażę na patelni natłuszczonej olejem. Ręczniki papierowe składam na czworo i używam ich do natłuszczania patelni. W ten sposob naleśniki się nie przypalają i zużywam mało tłuszczu do ich smażenia. 

fotosculinaires.com 

1. Naleśniki z serem i szpinakiem

Na nadzienie: 
500g twarogu
1/2 opakowania szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki starkowanego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Podsmażyć czosnek na oleju, aż się uwolnią zapachy, wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, i szczyptę gałki muszkatałowej. Wymieszać i odstawić z ognia. Dodać twaróg i dobrze wymieszać. Na koniec dodać parmezan, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

I własny sos pomidorowy! Do niego potrzebna jest nam 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów i mały koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i zioła. 

Przygotowanie sosu zaczynamy od smażenia cebuli (można dodać ostrą papryczkę do smażenia cebuli wówczas sos będzie lekko ostrawy). Cebulę smażymy do jej zmiękczenia. Potem dodajemy czosnek i smażymy, aż się uwolni aromat. Wrzucamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Rozrabiamy wodą do właściwej konsystencji. Przyprawiamy solą (pieprzem jeśli nie dodaliśmy ostrej papryczki) i odrobiną soli. Dusimy taki sos jeszcze przez 15 minut, a na koniec dodajemy ulubione zioła suszone.

Nakładać farsz do naleśnikow, zwinąć a potem smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym posypanym parmezanem.

nikolodkuchni.blogspot.com 

2. Naleśniki z porami, serem camembert i groszkiem

Na nadzienie:
2 pory (jasne czesci)
1 serek camembert
1/2 szklanki białego wina
ogórek konserwowy i groszek zielony


Pory pokroić w talarki i usmażyć do zmiękczenia na oleju. Pod koniec smażenia wlewamy wino i podgrzewamy tak długo, aż wyparuje alkohol. Powinno być jeszcze trochę płynu z wina, gdyż pomoże on nam w stworzeniu sosu. Do takich porów wkładamy pokrojony camembert, który oczyścilismy z pleśni. Podgrzewamy krótko, aż ser się stopi. Taki farsz wkładamy do naleśnikow i je zawijamy. Smażymy na złoto na patelni.

I biały sos: Na szybko robię taki sos ze śmietany. Do tego potrzebuję 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki parmezanu i 1/2 szklanki śmietany. Na oliwie podsmażam czosnek, aż uwolnią się jego zapachy, wlewam śmietanę, mieszam i rozrabiam wodą do właściwej konsystencji. Wrzucam parmezan i przyprawiam solą i pieprzem

Podsmażone naleśniki polewamy białym sosem i dekorujemy zielonym groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę.

article.wn.com

3. Naleśniki z mięsem

Na nadzienie:  
500 g mięsa mielonego wieprzowego
3 selery naciowe
1 cebula
1/4 szklanki czerwonego wina 

I własny sos pomidorowy (zobacz wyżej)!

Na patelni podsmażyć cebulę i selera pokrojone w kostkę. Smażymy tak długo aż cebula stanie się szklista. Teraz wsypujemy mięso mielone, sól i pieprz i smażymy rozdrabniając mięso na drobne grudki. Smażymy, aż nie będzie widać surowego mięsa. Teraz wlewamy wino czerwone i odparowujemy plyn. Tak przygotowane mięso mielimy w maszynce. Niestety ten krok jest potrzebny, ponieważ niezmielone mięso będzie się wysypywać z naleśników. Nakładamy farsz do naleśników i smażymy na złoto na oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i posypane parmezanem.


4. Naleśniki z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną

Na nadzienie: 
2 torebki kaszy gryczanej 
250g kiszonej kapusty
2 cebule
boczek (opcja)

I sos grzybowy: wg mnie najlepiej pasuje sos z suszonych grzybów, który przygotowujemy z cebulką i czosnkiem. Do takiego sosu dodaję tymianek, ponieważ uważam że jest to idealne polączenie kulinarne. 

Kaszę fermentujemy w środowisku kwaśnym przez noc (zob. kwas fytinowy). Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odcedzamy wodę. Szklimy cebulę pokrojoną w kostkę na patelni, a potem dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną. Podgrzewamy krótko kapustę, a potem wrzucamy ją do miski z kaszą gryczaną. Kaszę gryczaną można w międzyczasie rozgnieść widelcem, żeby farsz byl  bardziej zbity. Przyprawiamy solą i pieprzem i sosem Worchestershire. Taki farsz nakladamy na naleśniki, zawijamy je i smażymy na oleju na zloty kolor. Polewamy sosem grzybowym i podajemy z ogórkiem konserwowym albo kiszonym.

gdziebylec.pl

5. Naleśniki z kurczakiem i sałatką Cezara

Na nadzienie:  
Kurczak pieczony, smażony albo w innej formie
Sałatka cezara (zob. sałatki/surówki cz.1)

Takie naleśniki możemy zrobić jak zostanie nam kurczak z obiadu. Taka potrawa również smakuje z mięsem wieprzowym. Przygotowyjemy sałatkę Cezara wg przepisu zamieszczonego wcześniej (sałatki/surówki cz.1). Nakładamy sałatkę na naleśniki, na wierzch układamy w plastry kurczaka i zawijamy w rulon. Takie rulonu podsmażamy na złoto. Najlepsze w tym daniu jest to, że sałata jest wykończona sosem czosnkowym. Takie naleśniki można podawać z sałatą/surówką własnego wyboru.


6. Naleśniki  z mięsem i kapustą kiszoną

Na nadzienie:  
500 g mięsa mielonego wieprzowego
przyprawy
250 g kapusty kiszonej

I kubek gorącego barszczu czerwonego 

Inna wersja naleśników z mięsem. Tym razem gotujemy mięso wcześniej przyprawione. Ugotowane mięso wrzucamy do miski z pokrojoną kapustą kiszoną. Staramy się to wymieszać, a potem mielimy razem w maszynce. Kapusta kiszona nawilży mięso i sprawi, że farsz będzie soczysty. Taki farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je i smażymy na złoto. Podajemy z sałatą zrobioną z ogórkami kiszonymi i cebulą.


 
7.  Naleśniki z kalafiorem i pesto z natki pietruszki

Na nadzienie: 
1/2 główki kalafiora
1/2 szklanki pesto z pietruszki 

Pesto przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego na poście: pesto. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na miękko, a potem rozgniatamy. Dodajemy pesto i dobrze mieszamy. Taki farsz nakładamy na naleśniki i je zawijamy. Smażymy na złoty kolor. Oczywiście naleśniki podajemy z jakąś sałatką.

palcelizac.gazeta.pl

8. Naleśniki czekoladowe na słodko (z bananem, twarogiem albo z malinami)

Sekretem tych naleśników jest przygotowanie mleka czekoladowego. Reszta pozostaje bez zmian. Mleko czekoladowe: 0,5 litra mleka i 1/2 tabliczki czekolady. Składniki wkładamy do miski i rozpuszczamy czekoladę, albo w kąpieli wodnej, albo w piekarniku. Po rozpuszczeniu czekolady studzimy mleko i potem przygotowujemy ciasto naleśnikowe jak każde inne. Uwaga! Smażymy takie naleśniki krótko, gdyż mają tendencję do przypalania się.

Własny sos malinowy: Do tego potrzebujemy jedno opakowanie mrożonych malin. Maliny odmrożone gotujemy z 1/4 szklanki cukru, aż będą miękkie. Ciągle mieszamy, żeby maliny się nie przypaliły. Po lekkim ostudzeniu blendujemy maliny, a potem przecedzamy sok przez sitko. 

Na nadzienie: 
pokrojone banany
albo dżem z malin (najlepiej własny)
albo twaróg na słodko zarobiony 1 żółtkiem 

Na naleśniki nakładamy ulubiony farsz, zawijamy je i podajemy z sosem malinowym.

smaczystosc.blogspot.com

9. Naleśniki z ziemniakami i twarogiem

Na nadzienie: 
1/2 kg ziemniaków
300 g twarogu
cebula

Nadzienie przygotowujemy jak nadzienie do ruskich pierogów, więc ziemniaków objętościowo powinno być tyle samo co twarogu. Taki farsz nakładamy na naleśniki i je zawijamy. Smażymy na złoty kolor. Oczywiście naleśniki podajemy z jakąś sałatką.


10. Naleśniki z kapustą, kurczakiem i masłem orzechowym (a'la kebab)

Na nadzienie: 
surówka z kapusty (zob.: sałatki cz.3)
masło orzechowe
panierowany kurczak, indyk albo schab

Surówkę z kapusty przygotowaną w tradycyny sposób przyprawiamy chili w proszku, żeby byla ostra. Smaki to ostry, słodki i słony. 

Masło orzechowe: 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, 1/4 - 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju z orzeszków albo roślinnego, 1 łyżka miodu. Wszystko zmiksować blenderem na masło orzechowe. Olej dolewamy, osiągniemy właściwą konsystencję. Sól i miód wg smaku.

Naleśniki smarujemy masłem orzechowym (smarujemy połowę naleśnika). Nakładamy kapustę, a na wierzch kładziemy kurczaka pokrojonego w plastry. Zawijamy w rulon i smażymy na złoty kolor.

www.pinterest.com

Smacznego!

1 komentarz: