wtorek, 16 grudnia 2014

Boże Narodzenie - Kolacja

Karp smażony, podobnie jak, pierogi, krokiety, zupa grzybowa, barszcz czerwony i kilka innych dań od zawsze pojawiał się na świątecznym stole w mojej rodzinie. Są to tradycyjne potrawy do których każdego roku dodaję jedną albo dwie nowe. Dzisiaj taką potrawą jest sałatka z kaszy gryczanej (zamieszczona poniżej). Na stole moich rodziców i ich rodziców  gościła kutia, u mnie już nie. Na kolacji  są tylko wypróbowane potrawy, lubiane przez wszystkich.

myweddingreceptionideas.com

1. Sałatka śledziowa

Solenie śledzi:

3 szklanki wody
1,5 szklanki soli
1 łyżka cukru

Piszę o soleniu śledzi, bo może byc tak, że nie będziemy mogli kupic solonych śledzi w sklepie, oczywiście w Polsce raczej do takiej sytuacji nie dojdzie, ale np w Danii, gdzie obecnie przebywam, jest to bardzo pożyteczna informacja. Tak więc kupujemy wypatroszone śledzie bez głów, przygotowujemy solankę wg przepisu powyżej i zanurzamy śledzie na co najmniej 1 tydzień. Po tygodniu wyjmujemy płaty śledziowe i przystępujemy to robienia sałatki, tak jakbyśmy kupili solone płaty w sklepie.

3-4 płaty śledziowe pokrojone w kostkę
4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
majonez, pieprz do smaku

Do zrobienia sałatki używamy wymoczonych śledzi. Ja wolę, gdy śledzie w sałatce są słonawe, więc moczę je tylko przez godzinę. Można zmodyfikowac powyższy przepis dodając drobno pokrojonego buraka, albo dodac słodką sfermentowaną cebulę (kroimy cebulę w kostkę, a potem w słoiczku układamy na przemian cebulę i cukier, i zostawiamy cebulę do sfermentowania przez noc. Następnego dnia dodajemy tak przygotowaną cebulę do sałatki śledziowej)

ginamrozek.blox.pl

2. Smażony karp

Karpia kroimy i dzielimy na dzwonka, solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną. Obtaczamy karpia w  mące. Smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, a potem smażymy na złoto na małym ogniu przez ok 8 minut. Karp smakuje rewelacyjnie z chrzanem
 

zwierciadlo.pl

3. Barszcz

słoik 1 litrowy
4-5 (0,5 kg) buraków
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
odrobina cukru
1 łyżka majeranku

Ja osobiście obieram buraki za każdym razem, gdy gotując je przyrządzam barszcz. Jakoś nie mogę się przekonać do ich szorowania :(    Do obierania buraków używam rękawiczek. Obrane buraki kroję na kawałki i wrzucam do słoika, tak żeby wypełniły 3/4 jego objętości. Wrzucamy teraz obrany i pokrojony czosnek, odrobinę cukru i sól. Zalewamy to ciepłą wodą, zawijamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu przelewamy zawartość do garnka dodając tyle samo surowych buraków i gotujemy jak każdy inny barszcz. Jak buraki będą już miękkie wyjmujemy je i studzimy. Barszcz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ja dorzucam jeszcze majeranek. Na koniec można wrzucić trochę starkowanych buraków a resztę wykorzystać do zrobienia sałatki.

www.wolnakuchnia.pl

4. Rybna sałatka z kaszy gryczanej

2 torebki kaszy gryczanej
70 g wędzonego pstrąga
50 g wędzonego łososia
1 ogórek
szczypta koperku

Rozrywamy torebki i wsypujemy kaszę gryczaną do miski. Zalewamy to wodą i dodajemy 1/10 jogurtu. Zakwaszamy przez noc (zob. kwas fitynowy). Następnego dnia płuczemy kaszę dokładnie i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mi zwykle zajmuje 2-3 minuty od momentu zagotowania wody. Odcedzamy wodę, możemy przepłukać kaszę pod kranem i wykładamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kaszy. Filety wędzonej ryby rwiemy na drobne kawałki i wkładamy do kaszy. Można oczywiście dodać więcej ryby, ale powyżej wypisane proporcje również spełniają swoje zadanie. Wszystko mieszamy i posypujemy koperkiem.

piekarnik.blox.pl

5. Krokiety z grzybami

Farsz z suszonych grzybów

2 szklanki suszonych grzybów
2-3 cebule
1 szklanka starkowanej marchewki

Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie przez godzinę, po czym przecedzamy wodę (zachowując ją), a grzybki drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzybki, marchewkę i chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy wodę z moczenia grzybów. Dusimy az marchewka będzie miękka. Woda z grzybów wzmocni smak farszu. Każdy naleśnik (przygotowany wg przepisu zamieszczonym tutaj) smarujemy grzybowym farszem, zawijamy w rulon, końce chowając do środka. Panierujemy zawiniątka w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

www.doradcasmaku.pl

6. Pierogi z kapustą i grzybami

450 g mąki pszennej
duża szczypta soli
375 ml gorącej wody
50 g masła

Wsypujemy mąkę i sol do miski. Do szklanki wlewamy wrzątek i wkładamy masło do rozpuszczenia. Studzimy, aż woda będzie mocno ciepła. W mące robimy dołek i wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem. Wlewamy do szklanki ponownie ciepłą wodę i trzymamy obok. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę w trakcie zagniatania. Ciasto powinno być gładkie. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok 15 minut. Ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części i przykrywamy wilgotną ściereczką. Bierzemy pierwszą część, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła i nakładamy farsz przygotowany wg przepisu zamieszczonego poniżej. Do pierogów biorę część przygotowanej kapusty z grzybami i to miksuję, ponieważ łatwiej jest potem lepić pierogi. Pierogi albo mrozimy, albo gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5-10 minut, a potem mieszamy z rozpuszczonym masłem, albo smażymy na patelni na złoty kolor.

straga.pl

7. Ryba po grecku

1/2 selera
5-6 marchewek
2 cebule
przecier pomidorowy
3 liście laurowe
sól, pieprz
filety rybne

Tarkujemy selera i marchewkę, odstawiamy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy starkowany seler i marchewkę, przecier pomidorowy, wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dodając 3 liście laurowe i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ok 30-45 minut. W międzyczasie solimy i pieprzymy filety rybne, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rybę po grecku przygotowujemy w szklanej misce. Na dno wykładamy farsz warzywny, na to kładziemy filety rybne i przykrywamy farszem warzywnym. Powtarzamy proces i kończymy warstwą farszu warzywnego. Wstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Można trzymać w ten sposób przygotowaną rybę w lodówce przez ok. 1 tydzień.

www.iceis.pl

8. Pasta z tuńczyka

1 puszka tuńczyka
sok z 1/4 cytryny
koperek
pieprz

Odcedzamy tuńczyka z zalewy. Wykładamy do miski i miksujemy blenderem na papkę. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i koperek. To wszystko. Tuńczyk zakropiony dobrze cytryną wybornie smakuje :)

twistbrand.hu

9. Kompot z suszu

Mieszanina suszonych jabłek, śliwek, gruszek i żurawin
1/2 cytryny
1 litr wody
1 kora cynamonu
5 goździkow

Ja robię kompot z takich owoców, które potem lubię jeść po ugotowaniu. Można oczywiście dodać innych owoców. Do wody wrzucamy suszone owoce, cynamon i goździki. Zagotować i odstawić na 2-3 godziny, żeby smaki się przegryzły. Potem wstawiamy ponownie garnek na gaz i gotujemy, aż owoce będą miękkie. Przyprawiamy kompot sokiem z cytryny i rozcieńczamy wodą jeśli zajdzie taka potrzeba (do kompotu nie jest potrzebny cukier). Odcedzamy kompot do dzbanka dodając trochę owoców. Resztę owoców zachowujemy do jedzenia.

9thprincessblog.blogspot.com

10. Kisiel żurawinowy

200 g żurawin
1 litr wody
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do wody wrzucamy żurawiny i gotujemy do momentu aż żurawiny zaczną pękać. Wtedy wyłączamy gaz i przecedzamy wodę do następnego garnka z sitkiem. Na sitku wylądują żurawiny, które teraz musimy dokładnie przetrzeć i zebrać do przecedzonego płynu. Polewamy i przecieramy żurawiny tak długo, aż nic nie da się z nich wycisnąć. Dokładnie mieszamy roztwór, przyprawiamy cukrem do smaku i ponownie stawiamy na gaz. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej do kubka z zimną wodą i mieszamy do rozpuszczenia, a potem wlewamy do naszego soku żurawinowego, mieszamy. Jak sok żurawinowy się zagotuje mieszamy ponownie i sprawdzamy gęstosć kisielu. Kisiel powinien być na pograniczu soku i kisielu.

superlinia.pl

11. Zasmażana kapusta

1/2 glówki kapusty włoskiej
1 szklanka sosu pomidorowego
1/2 ostrej papryczki
2 cebule
1 łyżka sosu Worchestershire
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, ketchup do smaku

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć,  aż się zeszkli. Kapustę poszatkować i dodać do podsmażonej cebuli. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Dodać sos pomidorowy (przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj) ostrą papryczkę i przyprawy.  Dusimy kapustę tak jak bigos, do momentu aż będzie miękka. Taką kapustę wykorzystam jako farszu do zrobienia zrazów na Boże Narodzenie.
 
allrecipes.pl
 

12. Wigilijna kapusta z grzybami

250g pieczarek (lub 100g suszonych grzybów)
2 średnie cebule
600 g kapusty kiszonej
oliwa z oliwek
sól, pieprz, 
1 łyżka sosu Worchestershire
1 łyżeczka cukru
pół szklanki białego wina
50ml wody
100 g suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć do zbrązowienia. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki (na dużym ogniu przypieką się i nie puszą tak bardzo wody). 
W zależnosci jaką mamy kapustę płuczemy ją ciepłą wodą albo nie, a potem  kroimy nożem. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dolać troszkę oliwy, dodać kapustę podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać przyprawy i smażyć dalej,  mieszać od czasu do czasu. Po ok. 5 minutach dodać wino oraz żurawinę, przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia dodać trochę wody. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania, cały czas mieszając. Smacznego!

kulinarneprzeboje.pl

4 komentarze:

  1. uwielbiam Twoj przepis na rybe po grecku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja Kochanie do sałatki ze śledzia dodaję jeszcze startą marchewkę i przemiennie starte ziemniaczki oddzielając warstwy majonezem. Pozdrawiam AP.

    OdpowiedzUsuń