środa, 12 października 2016

Kalafior i brokuły z patelni



Gotowanie zdecydowanie zbliża do siebie ludzi. Nie jest to slogan, tak faktycznie jest. Przykładem jest, że projektujemy teraz mieszkania, w których kuchnia jest częścią całości. To właśnie w atmosferze zaufania i przynależności powstają wspaniale potrawy. Może czasami nie są one rewelacyjne, jednak pozytywne emocje sprawiają, że wszystko nam smakuje, ponieważ dzielimy swoją codziennością z innymi. Tak właśnie się stało z tym przepisem.


Nie tak dawno będąc z wizytą u mojej bratowej, Iwonki, wspólnie stworzyłyśmy to danie. Zaczęło się bardzo niewinnie. Otóż moja bratowa miała pomysł na obiad, czyli chciała zrobić zapiekankę. Tamtego dnia nie miałam specjalnej ochoty na zapiekankę, więc zaproponowałam kalafior i brokuły z patelni. Jednak tradycyjna potrawa z bułką tartą wydawała się nam zbyt pospolita i ponieważ w naszej kuchni używamy pesto do rożnych potraw, w blenderze wylądowała natka pietruszki, pestki słonecznika (bo właśnie były pod ręką) cytryna i ząbek czosnku. Zabrakło nam parmezanu, ale akurat w tym wydaniu parmezan nie jest konieczny.


Moim zdaniem przepis jest fantastyczny. Dodatek świeżości w postaci pesto zmienia nasz tradycyjny przepis w coś zupełnie nowego i wspaniałego. Czasami jest tak, że lubimy przepisy, bo przywołują nam na myśl wspaniale wspomnienia, i tak już pozostanie z tym przepisem. Wspólne gotowanie w przyjemnej atmosferze i ciekawej rozmowie może być sztuką, - jest niepowtarzalne i wyjątkowe, ponieważ rządzi nim inspiracja i chęć tworzenia. Mam nadzieję, że przepis ten przypadnie wam do gustu, ponieważ jego walory wynikają nie tylko z moich osobistych wspomnień, ale również są wynikiem ciekawego połączenia produktów.

Kalafior i brokuły z patelni

1 brokuł
1 kalafior
1 szklanka bułki tartej
50g masła
3-4 łyżki pesto

Gotujemy brokuły i kalafior al dente. W trakcie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki i tym razem były pestki słonecznika, ale z powodzeniem możemy użyć migdałów, tak jak w przepisie zamieszczonym tutaj, oraz 1-2 ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny, oliwę z oliwek i parmezan (jeśli nie macie go pod ręką można z powodzeniem pominąć go w tym przepisie). Wszystko razem blendujemy na gęstą pastę, odstawiamy. Na patelni prażymy bułkę tartą, a potem dodajemy masło i podgrzewając łączymy ze sobą składniki. Na koniec wrzucamy kalafior, brokuły i pesto. Mieszamy wszystko delikatnie, ale dokładnie i wykładamy na talerz. Tym razem było to nasze danie główne, ale z powodzeniem możemy użyć tego przepisu jako przystawkę do dania głównego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz