niedziela, 9 listopada 2014

Kulinarne Memy

Memy kulinarne to termin, którym określam grupę nieśmiertelnych potraw. Przepisy na te potrawy zmieniają się często, tak jakby dania musiały się dostosować do warunków i biegnącego czasu - są więc jednostkami naszej świadomości kulturowej. Jeśli nie slyszeliście do tej pory terminu mem, serdecznie polecam książki i opracowania popularno-naukowe na ten temat. Mem to fascynująca jednostka. W wikipedii znajdziecie pare tutyłów, po które warto sięgnąć: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mem





Tak więc memy, podobnie jak geny, różnią się swoim przystosowaniem do przetrwania w środowisku ludzkim. Niektóre rozmnażają się jak króliki, ale mają bardzo krótki żywot. Przykładami takich memów kulinarnych wydają się być makarony, pizza, ketchup, chipsy, sushi i lody. W dzisiejszych czasach nie ma chyba człowieka który by nie znał smaku pizzy. Skąd ta popularność? Co zapewniło pizzy taką popularność i żywotność? I dlaczego makarony są popularne pomimo, że są tuczące? Czy to dlatego, że jemy je z serami tak jak pizzę? Ser parmezan to smak umami, który sprawia, że każda potrawa nim przyprawiona smakuje lepiej (myślę, że poświęcę jeden z moich blogów smaku umami, jest to jeden z najbardziej fascynujących tematów kulinarnych). Tak samo jest z ketchupem, ketchup to smak umami i nie zdając sobie sprawy używamy go, żeby poprawić smak jedzonej potrawy. Sushi? To wariacja, odszczep potraw rybnych. Myślę, że różnorodność potraw zapewnia żywotność i przetrwanie poszczególnym memom kulinarnym. O lodach wiem, że są smaczne i że je uwielbiam. Duńczycy posuwają się dalej i mówią, że lody są super na przeziębienie :)



Inne, z kolei, reprodukują się wolno, ale utrzymują się przez wieki. W tej grupie znajduje się mięso, ryby i owoce morza, sery, jajka, zupy, kanapki, hamburgery, kurczak, jak również czekolada której kult rozwinęli Majowie.



Mięso jest żywnością towarzyszącą nam od początków. Jest niezwykle pożywne, jak również posiada smak umami, czyli jedząc je wiemy, że jest smaczne. W dzisiejszych czasach bardziej popularne jest mięso kurczaka i indyka, niż inne, a hamburger jest wariacją potraw robionych z mięsa mielonego.

 
 



Zupy również są prastarą potrawą. Niektóre znaleziska wskazują, że neandertalczycy gotowali zupy. Sądzi się tak po bezzębnych szkieletach, które sugerują, że ludzie, którzy stracili uzębienie nie umierali z głodu. Ostatnio natknęłam się na fajne zdjęcie zielonej zupy - wygląda tak apetycznie, że z chwilą, kiedy wyzdrowieję będę musiała stworzyć własną wersję.



Memy posiadaja trzy cechy charakterystyczne (wg wikipedii):

wierność kopiowania – im wierniejsza jest kopia, tym bardziej po kilku aktach kopiowania przypomina pierwotny wzorzec;




płodność – im szybsze jest kopiowanie, tym więcej powstanie replikatorów. Przemysłowa maszyna drukarska produkuje więcej kopii tekstu niż kopiarka biurowa.



długowieczność – im dłużej trwa jakakolwiek forma replikatora, tym więcej zostanie wykonanych z niej kopii. Obrazek wykonany patykiem na piasku może zniknąć, zanim ktokolwiek zrobi mu zdjęcie czy w jakikolwiek sposób zreprodukuje.



Memy pod względem tych cech są zasadniczo podobne do genów i innych replikatorów, takich jak wirusy komputerowe (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mem).



Na mojej liście memów kulinarnych znajduje się makaron, mięso i osobno kurczak, ryby, owoce morza (w tym sushi), pizza, zupy, kanapki, czekolada, lody, sery i jajka.





Lista ta jest efektem moich przemyśleń i uzupełniona ostatnio przeczytanymi artykułami. Pomimo, że nie zawarłam w niej "zdrowych koktajli" to uważam, że powinny one się znaleźć na tej liście. Modne memy kulinarne ostatnio mają dodatek "zdrowy", który wydaje się zapewniać im przetrwanie w dzisiejszych czasach :) Ciekawa jestem czy czegoś nie pominęłam. Jestem bardzo ciekawa waszych spostrzeżeń.





2 komentarze:

  1. ciekawy temat, oryginalne połączenie, gratuluje inwencji, memy w kuchni !!! Twoj czas w trakcie choroby i stres na pewno nie na próżno stracony...Time Well Wested :)

    OdpowiedzUsuń