sobota, 21 czerwca 2014

Superfood, czyli super zdrowa żywność, 15 najzdrowszych produktów

"Superżywność" (ang. superfood) to potoczna nazwa żywności niezwykle bogatej w składniki odżywcze i korzystnej dla naszego zdrowia. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, białek, oksydantów i innych składników odżywczych. Super jedzenie charakteryzuje się tym,  że przynosi co najmniej kilkanaście korzyści dla naszego zdrowia, a nie tylko jedną, czy dwie. Super jedzenie to medycyna przyszłości.  Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób, w tym m.in. chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów.

Postanowiłam sama stworzyć listę superżywności w oparciu o 10 produktów zawierających największą ilość poszczególnych witamin i minerałów.  Zobaczcie poniżej. W oparciu o to co znalazłam wyselekcjonowałam te najczęściej pojawiające się. Nic dziwnego, że lista pokrywa się z listą produktów zawierających najwięcej antyoksydantów (zobaczcie poniżej):

Oto lista najzdrowszych produktów spożywczych (ustawienie jest arbitralne i nie jest oparte na ważności, tego niestety nie potrafiłam ocenić).

1. Brokuły (w mniejszym stopniu kalafior) - zobacz warzywa zielonolistne poniżej. Można jej używać z ziemniakami puree, smażone na czosnku i używane jako dodatek do produktów mącznych takich jak kasza, ryż czy makaron, w zapiekankach, w zupach, albo zrobić z nich placki  lub tartę z dużą ilością sera żółtego.

commons.wikimedia.org

 2. Kapusta Można ją udusić z pomidorami, użyć do gołabków, bigosu, zup, surówek albo kotletów które robimy na ostro i łączymy z marchewką tzw pulpety manjurskie które jemy z sosem sojowym i ryżem albo przygotowujemy z nich wersję indyjską i podajemy z sosem curry. Również zdrowa jest kapusta kiszona.


www.aumcuisine.com
 
 3. Jarmuż/szpinak - zobacz warzywa zielonolistne poniżej. Można ich używać z twarogami, do surówek, smażone na czosnku albo zapiekanek jak również łączyć z roślinami strączkowymi.

www.aumcuisine.com 

4. Rzymska sałata - zobacz warzywa zielonolistne poniżej. Ja głównie używam jej do sałatek ale są tacy którzy ją grillują.

www.caloriesinandcaloriesout.com

5. Suszone morele   (suszone owoce). Jeść jako przekąskę.

www.joyofkosher.com

 6. Ryby i owoce morza. Jest mnóstwo przepisów na ryby i owoce morza, używa się ich jako danie główne, do zup, do sałatek i wędzone.

starasiaie.com

 7. Rośliny strączkowe (fasola/soczewica/groch/orzeszki ziemne). Można z nich zrobić fasolkę po bretońsku albo wersję wegetariańską z warzywami i pomidorami, hummus, sałatki z soczewicy i fasolek.

www.easypaleo.com

8. Orzechy, szczególnie orzechy włoskie - doskonałe źródło białek, bogate w błonnik, magnez, witaminę B oraz witaminę E (antyoksydant). Ponadto orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i to najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów. Jeść orzechy jako przekąski.
  9. Pestki (dyni/słonecznika/siemię lniane). Jeść pestki jako przekąski, raczej nie dodawać do pieczywa - zobacz dieta rozdzielna.

www.publicdomainpictures.net

10. Avocado - jest w nim białko, łatwo przyswajalny tłuszcz, beta-karoten, witamina C, witaminy: E, K, H, PP, sporo witamin z grupy B, także fosfor, potas, magnez i wapń. Używamy go głównie do sałatek albo do pasty guacamole. Można również przygotować pastę z awokado połączoną z ogórkami i zrobić przystawkę z wędzonym łososiem.
11. Jogurt Jeśli ktoś chce przemycić mielone siemię lniane to najlepiej je łączyć z jogurtem, np użyć taki jogurt do placków ziemniaczanych. Można pić jogurt z pastą kurkumową. Hindusi nie piją mleka za to rozcieńczają jogurt do konsystencji mleka i taki napój piją codziennie.

en.wikipedia.org
 
12. Gorzka czekolada - zawiera antyoksydanty, magnez, żelazo, flawonoidy i inne. Najlepiej ją jeść jako przekąskę, 50 g dziennie, od większej ilości mamy zatwardzenie.

www.marksdailyapple.com
 
13. Mięso (wołowina/wieprzowina/drób) - coś dodać? Chyba że mięso powinno pochodzić do zwierząt z wolnego wybiegu, i ma być ekologiczne, organiczne.

rivesqualitymeats.com
 
14. Dynia Z dyni dobra jest zupa, można zrobić ryż z dynią i orzechami, albo zrobić pasztet wegetariański z czerwoną papryką, upiec ją i jeść z roślinami strączkowymi lub zrobić placki.

www.dailyhiit.com
 
15. Kurkuma kurkumę najlepiej łączyć z pomidorami, lub sosami pomidorowymi. Tak więc wszystkie dania zawierające pomidory powinny zawierać kurkumę. Można również zrobić tzw pastę kurkumową (1/2 szkl. wody, 1/4 szklanki kurkumy. 1/2 łyżeczki pieprzu) i używać ją z mlekiem albo jogurtem (1 szkl mleka - albo jogurt rozmieszany z woda - 1/2 łyżeczki pasty kurkumowej, 1/2 oleju i miód do smaku)

projektinfinitus.pl
 

Antyoksydanty: witaminy A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, ko-enzym Q10, mangan, melatonina, flawonoidy, selen (fasola, jagody/żurawina/maliny/truskawki/winogrona, orzechy, karczoch, suszone śliwki, jabłka, słodkie ziemniaki, warzywa zielonolistne, ryby, brokuły, czosnek, zielona herbata, kawa, pomidory, awokado, gorzka czekolada)

Witamina A: Zestaw produktów zawierających największą ilość witaminy w przeliczeniu na 100 g. (słodki ziemniak, marchew, jarmuż, dynia, rzymska sałata, suszone morele, melon, czerwona papryka, tuńczyk, mango) http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-A.php

Witamina C: Zestaw produktów zawierających największą ilość witaminy w przeliczeniu na 100 g. (czerwona papryka, guavas, jarmuż/szpinak, kiwi, brokuły, truskawki, pamarańcze, pomidory, groszek, papaja) http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php

Witamina D: Zestaw produktów zawierających największą ilość witaminy w przeliczeniu na 100 g.
(tran, ryby, owoce morza, kawior, salami/szynka/kiełbasy, jajka, grzyby, "wzmocniony" nabiał) http://www.healthaliciousness.com/articles/high-vitamin-D-foods.php

Witamina E: Zestaw produktów zawierających największą ilość witaminy w przeliczeniu na 100 g. (tofu, szpinak/jarmuż, migdały, pestki słonecznika, avocado, krewetki, ryby, oliwa z oliwek, brokuły, dynia) http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-E.php

Witamina K: Zestaw produktów zawierających największą ilość witaminy w przeliczeniu na 100 g. (zioła, jarmuż/szpinak, szczypiorek, brukselka, brokuły, ostra papryka w proszku/curry/kurkuma szparagi, kapusta, korniszony, suszone sliwki) http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-k.php

Wapń: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g. (jarmuż/szpinak, mozzarella, mleko/jogurt, kapusta bok choy, okra, brokuły, zielona fasolka, migdały, ryby) http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-calcium.php

Magnez: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g. (jarmuż/szpinak, migdały/orzechy/pestki dyni, ryby, fasola/soczewica, pelnoziarniste pieczywo, avocado, jogurt, banany, suszone figi, gorzka czekolada) http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-magnesium.php

Żelazo: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g.
(oysters, wątróbka, pestki dyni, orzechy, wołowina, fasola/soczewica, pełnoziarniste pieczywo, szpinak/jarmuż, gorzka czekolada, tofu)http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-iron.php

Potas: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g.  Uwaga potas podczas gotowania przechodzi do roztworu. Należy wiec gotować bardzo krótko piec warzywa. (biała fasola, szpinak/jarmuż, pieczone ziemniaki, pieczona dynia, suszone morele, jogurt, łosoś, avocado, grzyby, banany) http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-potassium.php

Cynk: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g.
(owoce morza, wołowina, szpinak/jarmuż, suszone owoce, pestki dyni, orzechy, gorzka czekolada, wieprzowina/drób, fasola, grzyby) http://www.healthaliciousness.com/articles/zinc_fruits.php

Selen: Zestaw produktów zawierających największą ilość minerału w przeliczeniu na 100 g.
(orzechy, owoce morza, wołowina, ryby, pełnoziarniste pieczywo, pestki, wieprzowina, drób, grzyby) http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php

Błonnik: Zestaw produktów zawierających największą ilość błonnika w przeliczeniu na 100 g. (kalafior/brokuły, kapusta, maliny, rzymska salata, seler, dynia, fasola, grzyby, pomarańcze, pełnoziarniste pieczywo) http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-dietary-fiber.php

Kwasy omega-3: Zestaw produktów zawierających największą ilość zdrowego tłuszczu w przeliczeniu na 100 g. (ryby/owoce morza, oliwa z oliwek/olej rzepakowy/olej lniany, siemię lniane, jajka, ziarna chia, kalafior, brukselka, orzechy włoskie

Warzywa zielonolistne – większość z tych warzyw (szpinak, brokuły, wieczornik, liście mniszka lekarskiego, jarmuż, rzeżucha, pietruszka, sałata, endywia, cykoria, kiełki brokułów, kiełki kapusty) jest łatwo dostępna i bardzo bogata w składniki odżywcze. Świeże surowe warzywa zielonolistne zawierają duże dawki chlorofilu, łatwo przyswajalnych białek, enzymów oraz szeroki zakres witamin i minerałów. Ta grupa warzyw działa jak mini-transfuzja dla krwi, zdrowy tonik dla mózgu i systemu odpornościowego i oczyszczacz nerek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz