niedziela, 18 maja 2014

Lubię ziemniaki

Ach, lubię ziemniaki!

Lubię je w mundurkach, ze szczyptą soli i swieżym masłem, albo utłuczone na puszyste puree z różnymi dodatkami. Lubię placki ziemniaczane (z jogurtem i siemieniem lnianym), kluski śląskie, krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym i niezawodną babkę ziemniaczaną z boczkiem.

Poniżej jest parę różnych przepisów z ziemniakami w roli głównej. Są to często stosowane przeze mnie przepisy, ponieważ dodając do nich sałatkę, ja również jako wegeterianka mogę zjeśc pełnowartościowy posiłek.



Zapiekanka ziemniaczana „ziemniaczane gratin ”

ok. 1 kg ziemniaków
500 ml śmietanki 30%
30 ml mleka
1 ząbek czosnku
garść tymianku
1 kubek parmezanu
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w 1-2 mm talarki (albo starkować je na grubej tarce). Od razu wrzucać ziemniaki do garnka ze śmietaną (30%), mlekiem, czosnkiem, pieprzem, solą i tymiankiem. Tak przygotowane ziemniaki zagotować i mieszając gotować jeszcze ok 5 minut. Potem przelać ziemniaki wraz ze śmietaną do naczynia do zapiekanek (wysmarowanym masłem), posypać parmezanem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią

everydaygourmet.tv

Kopytka z pesto

ok 700 g ziemniaków (ugotować na miękko) najlepiej upiec w piekarniku (ok 1 godz)
2 żółtka
ok 1.5 szkl mąki
pesto pietruszkowe (zobacz blog: sniadanie wielkanocne)

Ziemniaki powinny być ciepłe, gdy robimy kopytka. Rozgniecione ziemniaki przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połączyć je z żółtkami i mąką. Ciasto powinno byc lekko twarde ale nie za twarde. Robić rulony, ciąć na kopytka i ugotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 1 minute i wyjmować. Można je tak podawać albo przed podaniem podsmażyć na rumiano. Podawać z pesto albo sosem grzybowym. Gdy robimy je z pesto to gdy kopytka się zarumienią dodajemy pesto i mieszamy z kopytkami na patelni, 

organicfoodconnoisseur.com

Pyzy ziemniaczane z twarogiem

14 ziemniaków (ugotować)
7 ziemniaków (starkować)
Ta proporcja (2:1) powinna dać 1/4 surowych ziemniaków na gotowane ziemniaki (2 części gotujemy, 1 część tarkujemy na tarce)
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki

Gotowane ziemniaki przygotować przynajmniej 3 godziny wcześniej (najlepiej rano). Po ugotowaniu można wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika na ok 10 min aby odparować nadmiar wody a potem, rozbić i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ok 3 godz. (inaczej ciasto na pyzy będzie się lepić). Potem podzielić na 4 i wyjąć jedną część. Starkować ziemniaki jak na placki ziemniaczane i odcisnąć. W jej miejsce włożyć surowe starkowane ziemniaki (odciśnięte albo w lnianej szmatce albo na sitku) plus skrobię.
Faszerować pyzy twarogiem wymieszanym z przysmażoną cebulą i przyprawionym solą i pieprzem, Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu, gotować ok 5 minut. Podawać z podsmażoną cebulą lub boczkiem.

kobieta.interia.pl

Ziemniaczany placek szwajcarski

6-7 średnich ziemniaków
smażony boczek albo smażona cebula
mleko
sól, pieprz

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Zdjąć skó i starkować na grubych oczkach. Połączyć ziemniaki ze smażonym boczkiem (albo smażoną cebulą) i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać parę kropel oleju na patelnię teflonową, wyłożyć zmieniaki i utworzyć placek. Wierzch skropić mlekiem. Smażyć aż spód się zarumieni. Im bardziej rumiany tym smaczniejszy placek. Gdy spód jest gotowy, przewrócić placek na talerz i włożyć ponownie na patelnię nie przysmażonym spodem. Smażyć aż dól się zarumieni. Podawać z gulaszem albo sałatką.

www.belleaukitchen.com

Kapusta zapiekana z ziemniakami, serem camembert i porami

Liście kapusty pekińskiej albo savoy (sparzone)
2-3 białe pory
1/2 szklanki białego wina
1 ser camembert
3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach

Ziemniaki niedogotwane w mundurkach starkować na grubej tarce. Połączyć z sosem zrobionym z porów i sera camembert. Taki farsz wkładać do pojemnika wyłożonego kapustą. Zawinać górne rogi kapusty tak by szczelnie okryć farsz. Zawinąć całe danie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 40 minut.
Sos z porów i sera camembert: pokroić białe części pora na talarki. Podsmażyć na maśle por się zeszkli. Pod koniec wlać 1/2 szklanki białego wina i odparować. Dodać camembert pokrojony na drobne kawałki i gotować mieszając większość się rozpuści. 

kitchen-notebook.blogspot.com

Ziemniaki puree: lubię oliwki, brokuły, natkę pietruszki, parmezan, czosnek, ziarna sezamu, sałatę, tymianek, cebulę i inne. Dlatego moje pomysły na ziemniaki puree są takie a nie inne. Zapewniam ze każda z tych propozycji jest smaczna.

Ziemniaki puree z oliwkami, tymiankiem i natką, albo z brokułami albo masłem czosnkowym i parmezanem

Ziemniaki ubić z masłem i mlekiem, dodać dodatki

www.phamfatale.com

Czy macie własne unikalne pomysły na dania z ziemniaków?

1 komentarz:

  1. agnieszka przełomiec19 maja 2014 01:37

    ummm,pycha,niezbędna dla organizmu skrobia i do tego pychota ze smaczotą

    OdpowiedzUsuń