piątek, 4 kwietnia 2014

Wartości odżywcze

Stworzyłam własną tabelę wartości odżywczych wybranych produktów (korzystałam ze strony: http://nutritiondata.self.com/). Opierałam się na tych wartościach odżywczych, które są wg mnie ważne dla zdrowia. Przykładowo, skoncentrowałam się na błonniku, bo jest on istotnym elementem wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik wiążąc wodę lub rozpuszczając się w niej tworzy swoisty 'żel', dzięki czemu zapełnia żołądek i jelita. My czujemy się syci, a de facto zjadamy mało kalorii. Błonnik w diecie leczy hemoroidy, likwiduje zaparcia, ułatwia odchudzanie, umożliwia wydalanie nadmiaru cholesterolu, kwasów zółciowych i chroni przed nowotworami.

renegadehealth.com

Dołączyłam do mojej listy również białko, żeby monitorować jego ilośc w dziennej diecie. Ogólnie jest przyjęte, że nasza dieta jest wysokobiałkowa, co łatwo jest potwierdzić używajac mojej tabelki. Białka w diecie są ważnym elementem, gdyż dostarczają budulca do tworzenia nowych komórek. Obawiam się, i wydaje mi się że jestem jedyna, że dieta wysokobiałkowa może kiedyś prowadzić do nowotworów, chociażby z tego powodu, że w naszym organizmie jest ciągle nadmiar budulca, który może być wykorzystany do produkcji nowych białek, komórek i tkanek.

Jak wiemy kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na układ krążenia, pracę serca i zmniejszają stany zapalne. Ponieważ spożywamy zawsze mniej kwasów omega-3 niż omega-6 postanowiłam śledzic ich ilośc w mojej tabelce (dzienna dawka kwasów omega-3 wynosi 1000 mg). 

 
Jak w każdych zestawieniach odżywczych są tu rownież witaminy i minerały. Są one ważnym elementem każdej diety, ponieważ ich brak prowadzi do uzupelniania ich z zapasów, jak np z kości (tak jest w przypadku wapnia, magnezu, fosforu i potasu). Zostało już pokazane w wielu publikacjach, że trawienie mięsa wymaga środowiska zasadowego. Gdy w diecie nie ma warzyw (będacych źródłem minerałów) wówczas niedobór wapnia, magnezu fosforu i potasu jest uzupełniany z kości. Jest to dodatkowy argument na własciwe łączenie żywnosci w przygotowywaniu posiłków. Napiszę o tym procesie więcej, gdy będę omawiać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. 



Białko
%
Błonnik
%
Omega 3
(mg)
VitA
%
VitC
%
VitD
%
VitE
%
VitK %
Vit
B6
%
VitB12
%
Folate
%
Ca
%
Mg %
Fe
%
Na %
K
%
Zn
%
Se
%
Marchew
(2szt/100g)
0
11
2
334
10
0
3
16
7
0
5
3
3
2
3
9
2
0
Szpinak
100g
6
9
138
188
47
0
10
604
10
0
49
10
20
15
3
16
4
1
Burak
2/100g
3
8
5
1
6
0
0
0
3
0
20
2
6
4
3
9
2
1
Burak świeży
100g
3
11
5
1
8
0
0
0
3
0
27
2
6
4
3
9
2
1
Seler
gotowany
1 szkl/150g
3
7
0
0
9
0
0
0
8
0
0
4
5
4
4
8
2
1
Seler naciowy
1szt/100g
1
6
0
9
5
0
1
37
4
0
9
4
3
1
3
7
1
1
Pietruszka
1 szt/100g

3
20
0
0
35
0
8
2
7
0
23
6
12
5
1
17
3
4
Ogórek
ze skórą
100g
1
2
5
2
5
0
0
21
2
0
2
2
3
2
0
4
1
0
Kapusta
100g
3
10
0
2
61
0
1
95
6
0
11
4
3
3
1
5
1
0
Brokuły
1szt/280g
13
37
333
87
303
0
20
494
28
0
76
11
15
10
5
23
8
6
Kalafior
100g
4
9
167
0
74
0
0
17
9
0
11
2
2
2
1
4
1
1
Cukinia
1 szkl/180g
2
10
24
40
14
0
1
9
7
0
8
2
10
4
0
13
2
1
Bakłażan
100g
2
10
15
1
2
0
2
4
4
0
3
1
3
1
0
4
1
0
Papryka
czerwona
1 szkl/135g
2
6
14
13
167
0
3
17
16
0
5
1
3
3
0
6
1
1
Sałata rzymska
100g
2
8
113
174
40
0
1
128
4
0
34
3
3
5
0
7
2
1
Jarmuż
100g
7
8
180
308
200
0
0
1021
14
0
7
14
8
9
2
13
3
1
Natka pietruszki
2 lyzki/10g
1
1
1
17
22
0
0
205
0
0
4
1
1
3
0
2
1
0
Pomidor
1szt/120g
2
6
4
20
26
0
3
12
5
0
5
1
3
2
0
8
1
0
Śledź solony
1szt/65g
32
0
1537
2
1
19
5
0
13
203
2
5
7
5
25
8
6
49
Łosoś
1/2szt 100g
44
0
2260
1
6
0
0
0
32
47
8
1
8
2
3
11
3
59
Makrela
1 szt/88g
42
0
1251
3
1
0
0
0
20
279
0
1
21
8
3
10
6
65
Ziemniaki
1/100g
4
7
10
0
22
0
0
3
15
0
2
1
5
2
0
11
2
0
Ryż biały
1 szkl/150g
8
3
21
0
0
0
0
0
7
0
23
2
5
11
0
2
5
17
Makaron
1szkl/140g
16
10
33
0
0
0
0
0
3
0
26
1
6
10
8
2
5
53
Kasza Gryczana
1szkl/170g
45
68
133
0
0
0
0
0
18
0
13
3
98
21
0
22
27
20
Kasza jaglana
1szkl/170g
12
9
49
0
0
0
0
1
9
0
8
1
19
6
0
3
11
2
Chleb ciemny
100g
17
24
317
0
0
0
4
12
10
0
16
3
20
17
14
9
10
55
Kurczak pierś
100g
62
0
70
0
0
0
1
0
30
6
1
1
7
6
3
7
7
39
Indyk pierś
100g
34
2
25
1
9
0
0
0
6
1
1
1
5
8
10
9
9
33
Schab
100g
58
0
19
0
0
0
1
0
24
9
0
1
7
3
9
15
13
54
Jajka gotowane
1 szt/50g
13
0
39
6
0
0
3
0
3
9
5
2
1
3
3
2
4
22
Jogurt
1 szt/113g
13
0
1
0
2
0
0
0
3
11
3
22
5
1
4
8
7
6
Ser edamski
100g
50
0
247
17
0
9
1
3
4
26
4
73
8
2
40
5
25
21
Twaróg
100g
25
0
9
1
0
0
0
0
3
10
3
6
1
1
17
2
3
13
Fasola biała
1szkl/180g
35
45
124
0
0
0
8
8
8
0
36
16
28
37
0
29
16
3
Siemie lniane
1 lyzka/7g
3
8
1597
0
0
0
0
0
2
0
2
2
7
2
0
2
2
3
Migdały
30g
12
14
2
0
0
0
37
0
2
0
4
7
19
6
0
6
6
1
Orzechy włoskie
30g
9
8
2542
0
1
0
1
1
8
0
7
3
11
5
0
4
6
2
Pestki słonecznika
30g
10
13
22
0
1
0
0
0
11
0
17
2
9
11
0
4
10
0
Jabłka
1szt
1
17
16
2
14
0
2
5
4
0
1
1
2
1
0
6
0
0
Arbuz
300g
2
2
0
18
21
0
0
0
3
0
1
1
4
2
0
5
1
1
Banan
1szt
3
12
32
2
17
0
1
1
22
0
6
1
8
2
0
12
1
2
Nektarynki
1szt
3
10
3
9
13
0
5
4
2
0
2
1
3
2
0
8
2
0
Kiwi
1szt
2
11
38
2
141
0
7
46
3
0
6
3
4
2
0
8
1
0
Pomarańcze
1szt
3
18
13
8
163
0
2
0
6
0
14
7
5
1
0
10
1
1
Mandarynki
2szt
3
14
35
27
87
0
2
0
8
0
8
7
6
2
0
9
1
0
Śliwki
3szt
2
8
0
10
24
0
2
12
2
0
2
1
3
1
0
7
1
0
Morele
4szt
4
12
0
60
26
0
7
6
0
0
3
2
4
3
0
11
2
0
Winogrona
1szkl/150g
2
5
17
2
27
0
1
28
6
0
1
2
3
3
0
8
1
0
 

15 komentarzy:

  1. witaj, wstęp jest bardzo zrozumiały, pięknie, czytelnie napisany nawet dla mnie laika, strasznie się napracowałaś przy tej tabelce, troszkę małe cyferki, ale da się odczytać. te tabelkę tez muszę wydrukować
    moje pytanie czy wystarczy, ze dziennie zjem np. pol brokuła jednego dnia, następnego np. marchewkę albo szpinaku aby "zebrać" tych 1000 mg omega 3?
    czy koniecznie na te 1000 mg muszą się składać rożne warzywa?jak dla mnie byłoby to dużo,nie bardzo lubię warzywa, a co sadzisz o kiełkach? czy wystarczy tylko jeść te kiełki, jeśli nie lubi się warzyw,ostatnio czytałam na Onecie wypowiedz jakiegoś onkologa, ze jak już masz raka, to żadna dieta nie pomoże, ani nie zapobiegnie dalszej chorobie, to chyba nie ma sensu taka wypowiedz.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to ta tableka, żeby każdy mógł sprawdzić wartości odżywcze swojej diety zakładając ze wszystko jest trawione w sposób optymalny. Nie sadzę że borkuł jednego dnia a marchewka drugiego wystarczą, żeby dostarczyć 1000 mg kwasów omega-3. Trzeba starać się uwzględniać w diecie orzechy (i to włoskie) i ryby.
      Jeśli chodzi o wypowiedź na Onecie, że dieta nie wyleczy z raka, moja odpowiedź jest taka: sprawdź ile wartości odżywczych było zawarte w diecie codziennej przed rakiem i ile jest po zmianie na dietę z duzą ilością warzyw i owoców.
      Poza tym jeszcze przez wiele lat nie będzie w nauce “dowodów” na to że dieta nie leczy z nowotworów. Dlaczego? Bo firmom farmaceutycznym nie zależy by gruntownie przebadać znaczenie diety w leczeniu raka. Musi to zrobić bogata agencja i musi zainwestować w ten proces wiele lat i środków. Żeby kiedykolwiek lekarze z czystym sumieniem mogli powiedzieć że dieta może wyleczyć raka muszą mieć na to “dowody” w postaci badań, prowadzonych na szeroką skalę (z udziałem wielu ludzi i przez wiele lat) – tylko takie badania mają znaczenie w statystyce. Zaakceptujmy to, i dbajmy o swoją dietę już teraz!

      Usuń
  2. Hippocrates powiedzial: There are a million and one ways to tweak human health and consciousness, but food should always be at the top of the list! “Let food be thy medicine, and medicine be thy food.” – "Istnieje milion i jeden sposobów dostrojania ludzkiego zdrowia i świadomości, ale jedzenie powinno być zawsze na szczycie listy każdej osoby! "Niech pożywienie będzie twoim lekiem, a lek twoim jedzeniem"

    OdpowiedzUsuń
  3. ale się narobiłaś, dziewczyno! jestem pod wrażeniem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem, ale ktoś musiał to zrobić. Poza tym ja nie wierzę w słowo pisane i dużo rzeczy muszę sama sprawdzić, tak więc zrobiłam tabelę i mogę ze spokojnym sumieniem stwierdzić kiedy jest dobrze a kiedy źle.

      Usuń
  4. a co powiesz o diecie ludzi starszych, np. 60-70 lat, czy istnieje jakas zaleznosc miedzy tym co jemy w starszym wieku, mowi sie, ze starsi ludzie wymagaja "lepszego traktowania" jak myslisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że dieta rozdzielna jest idealna dla każdego i w każdym wieku. Jedyne o czym ludzie starsi powinni pomyśleć to lewatywie, w celu oczyszczenia układu pokarmowego. Jak ścianki przewodu są zaklejone poprzez niestrawiony pokarm to i wchłanianie jest mniej efektywne.

      Usuń
    2. W wielu publikacjach o zdrowiu pisze się o diecie i przeczyszczaniu. Tylko to miałam na myśli.

      Usuń
  5. w końcu rozumiem o co chodzi, super zawsze szukałam podobnych informacji...a tu tabelka bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  6. doskonały pomysł, bardzo przydatne

    OdpowiedzUsuń
  7. B.fajna tabelka, super

    OdpowiedzUsuń
  8. ohhh, gdybym mogła wpisać produkt z jednej strony, a z drugiej dostać wszystko (opis wartości odżywczych) tak jak w twojej tabelce z drugie, ojj byłoby super.

    Może mały pomysł do twojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobry opis, przydatna tabela, tylko stosowac......z tym zawsze najtrudniej......

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszka Przełomiec10 kwietnia 2014 03:25

    Już ją wysłałam znajomym,świetna tabelka i chylę czoła przed ogromem pracy

    OdpowiedzUsuń