poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Święta Wielkanocne - ciasta

Dzisiaj zamieszczam przepisy na ciasta. Uwielbiam i często robię sernik (korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej). Jak zauważycie mój sernik jest robiony bez masła, a mimo tego jest pulchny i mokry. Tego rodzaju sernik można jeść codziennie! Ja wiem, że każdy ma swój własny przepis na sernik, że jest tyle serników ile domów w Polsce, ale mimo tego uważam, że warto wypróbować moją wersję! Brownie jest moim kolejnym ulubionym ciastem, jest super czekoladowe i może postać. Nawet gdy troche wyschnie, cały czas wyśmienicie smakuje. Trzecia propozycja to mazurek. Wykorzystałam połączenie czekolady i pomarańczy, bo lubię te dwa smaki. Lubie to tak że czasami robię brownie o smaku pomarańczowym i czasami do sernika dodaję skórkę pomarańczową.
 
Mazurek pomarańczowo-czekoladowy

Ciasto pół-kruche (wystarczy na dwie duże prostokątne formy)
300 g mąki
200 g masła lub margaryny
1 jajko
1 zółtko
¾ szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki (czubate) śmietany

Do miski z mąka proszkiem do pieczenia, solą i cukrem starkować na tarce o grubych oczkach masło (lub margarynę). Można masło najpierw otoczyć w mące żeby nie lepiła się do rak. Wymieszać masło z mąką, potem zrobić dołek i wbić jajka i śmietanę. Zarobić ciasto kruche. Gdy składniki nie chcą do końca się połączyć dodać trochę śmietany. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i odłożyć (można to wykorzystać później np na rogale). Można przechowywać tak zrobione ciasto w lodówce do 3 dni. Drugą część rozwałkować na papierze do pieczenia (tak aby pasowało do naszej formy). Ciasto powinno byc grubsze gdyż jest ono podstawą naszego mazurka. Tak rozwałkowane ciasto wstawiamy do lodówki na conajmniej 3 godziny. Ciasto pól-kruce jest najlepsze gdy leżakowało w lodówce przez noc. Wyjmujemy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut, będzie przypieczone i suche w środku. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto. Na wystudzone ciasto wykładamy dżem pomarańczowy i polewamy polewą czekoladową i dekorujemy masą czekoladową.

Polewa czekoladowa
¼ margaryny palmy
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka

W garnuszku rozpuścić margarynę. Gdy pozostanie mały kawałek nierozpuszczonej margaryny, zdjąć garnek z ognia i dodać pozostałe składniki. Postawić ponownie na ogień i mieszać do połączenia składników. Gdy masa zacznie bulgotać znaczy że jest prawie gotowa. Gdy kolor masy zmieni się na błyszczący to znaczy że masa jest gotowa. Gdyby składniki się rozdzieliły w trakcie gotowania, należy dodać trochę mleka. Wyłączamy ogień i studzimy mase.Wylewamy masę na ciasto gdy jest przestudzona ale nie zimna.

Masa czekoladowa (iealnie nadaje się na trufle)
100g gorzkiej czekolady
35ml śmietanki 30%
50g masła
1 łyżeczka alkoholu
1 płaska łyżeczka kawy
cukier do smaku

W garnuszku roztopić czekoladę, śmietanę i masło, ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu dodać kawę i cukier. Dobrze wymieszać. Wstawić masę do lodówki na 25-30 minut. Po ostudzeniu wyjąć masę z lodówki, dodać alkohol i wymieszać jeszcze raz. Ponownie wstawić do lodówki na następne 25-30 minut. Po ponownym ostudzeniu wyjąć masę z lodówki i wymieszać. Masa nadaje się do dekoracji albo to robienia trufli.

 wizaz.pl

 
Brownie
300 g gorzkiej czekolady
200g masła
3 łyżki kakao
1 ¼ – 1 ½ szklanki cukru
4 jajka
esencja z wanilii
1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka posiekanych orzechów (opcjonalnie)

W mikrofali rozpuścić masło. Potem dodać kakao (wymieszać) i czekoladę i ponownie włożyć do mikrofali do rozpuszczenia. Można to samo zrobić w kąpieli wodnej (ale zajmuje to więcej czasu). Lekko wymieszać i przelać do miski w której będzie robione ciasto. Ja wlewam do miski od robota. Do masy czekoladowo-maślanej dodać cukier, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku i esencję waniliową. Na koniec dodajemy mąkę ciągle mieszając. Masa zrobi się gęsta. Jeśli używamy orzechów, to dodajemy je po mące i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jak wszystko wyłożymy, delikatnie wyrównujemy wierzch i stukamy o stół, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przepis idealnie pasuje do formy 20 cm : 25 cm Jeśli jej nie macie, to użyjcie podłużnej formy do pieczenia chleba, makowca. Ta porcja jest na dwie formy długie na ok 25-30 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut nie dlużej. Ciasto musi byc niedopieczone.

www.foodnetwork.com


Sernik:
375 g serka śmietankowego (3 opakowania)
400 g jogurtu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru trzcinowego
4 żółtka
esencja waniliowa
piana z 4 ubitych białek

Spód robimy z ciasta kruchego albo pól-kruchego. Można tez użyć herbatników petti-berry i wymieszać je z roztopionym masłem To czy użyjemy spodu czy nie zależy od nas. Można po prostu zrobić sernik wiedeński, bez spodu.

www.students.pl


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od ubijania mikserem serka, jogurtu, mąki ziemniaczanej i cukru. Potem dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Po zakończeniu dodawania żółtek wlewamy esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Wylewamy masę do typowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i kruchym spodem (który podpiekliśmy w piekarniku). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut, potem obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy nastepne 1 ½ godziny. Jeśli po upływie tego czasu wierzch sernika jest nadal biały, podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 10 minut. Sernik w ten sposób pieczony nie powinien popękać. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.






6 komentarzy:

  1. Agnieszka Przełomiec15 kwietnia 2014 03:42

    kurcze,robię mazurek na swięta,a sernik po ,bo u nas jest zawsze pascha,całusy swiateczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja rownież życzę Tobie i Twojej rodzinie radosnych i spokojnych świąt.

      Usuń
  2. Elu,
    Dziekuje za przepisy na ciasta swiateczne. Czy make ziemniaczana mozna zastapic inna maka (np.krupczatkowa). Mam nadzieje ze za jakis czas napiszesz 1-2 przepisow na ciasta zimne na lato. Joanna

    OdpowiedzUsuń
  3. Raczej powinna być mąka ziemniaczana. Będę podawać przepisy regularnie i będą rownież te na lato, bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj, piszesz, ze nie można łączyć suszonych owoców z mięsem, czy chodzi o to, ze to suszone owoce, czy w ogóle o owoce?
    udanych swiat zycze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi mi o to że to owoce. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i jeśli ktoś lubi suszone owoce z mięsem to nic ę nie stanie gdy zjemy taką ę od czasu do czasu. Ale ponieważ ja nie przepadam to wykombinowalam danie z warzywami.

      Usuń