wtorek, 15 kwietnia 2014

Śniadanie świąteczne - obiad

Dzisiaj moje propozycje na obiad. Danie z kurczaka zostało zainspirowane przepisem hiszpańskiego kucharza Ferrana Adria. Niestety jego propozycja nie jest dla mnie, bo w jego potrawie były suszone owoce i cynamon, składniki, których nie powinno łączyć się z mięsem. Zmieniłam więc przepis i dodałam składniki mojej ulubionej kuchni, kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam, gdy w sosie są oliwki, ich słony smak idealnie komponuje się z mięsem. Druga propozycja to ryba. Lubię rybę w najprostszej postaci, a pstrąg z czosnkiem i świeżym tymiankiem idealnie do siebie pasuje. Właściwie to nie lubię ryby podanej w sosie, chyba tylko z jednym wyjątkiem, sosem pomarańczowym. Oba przepisy proste. co dodatkowo jest wyjątkowym atutem dla mnie. Dodatkowo zamieszczam przepis na moje ulubione brokuły.

Kurczak z rożna a'la Ferran Adria
 
kurczak z rożna
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 ostra papryka
5-6 suszonych pomidorów
ok 50 g oliwek
1 pieczona papryka
1 pieczona cukinia
olej
ok. 2-3 łyżek mąki
ok. ¾ - 1 litra bulionu warzywnego

Kupić kurczaka w zaufanym sklepie i podzielić na części (nogi, skrzydełka, piersi itp), odłożyć. Jak nie mamy przygotowanego bulionu warzywnego, to należy go przygotować z 2-3 marchewek, selera, pietruszki, i cebuli opalonej na gazie. Do tego 2 liście laurowe, sól , pieprz. Zagotować wywar, a potem zmniejszyć gaz i gotować warzywa przez ok 1 godz. Na koniec należy przecedzić wywar. Cebulę pokroić na kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na zloty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i ostrą paprykę. Smażyć jeszcze ok 1-2 minunt. Dodać mąkę, zamieszać, a potem dolać dwie łyżki bulionu, wymieszać by nie było grudek i zagotować. Przelać do szerokiego garnka, takiego, który pomieści kurczaka podzielonego na części. Wlać resztę bulionu i zagotować. Sos powinien być lekko gęsty. Dodać suszone pomidory i gotować na małym ogniu przez 30 minut potem dodać oliwki i kurczaka. Gotować przez nast. 20-30 minut, mięso będzie ciepłe. Pod koniec dodać pieczoną paprykę i cukinię. Najlepiej wyłożyc warzywa na talerz, dodać kurczaka i zalać sosem.

www.foodandwine.com

Pieczone warzywa: całą paprykę położyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na tej samej formie rozłożyć cukinię pokrojoną w talarki (o grubości ok 0.5 cm). Włożyć na górną półkę do piekarnika nastawionego na 220 stopni. Po 10 minutach sprawdzić, cukinia powinna być miękka, jeśli jest wyjąć i przełożyć na talerz . Papryka z kolei powinna się spiec, zrobić czarna. Ja przewracam ją w trakcie pieczenia, żeby w całości skóra była spieczona. Jak papryka jest gotowa, wyjąć ją z piekarnika i owinąć w folię aluminiową i zostawić na 5 minut. W ten sposób skórka lepiej odchodzi. Po 5 minutach zdjąć skórkę, i pokroić paprykę. Paprykę i cukinię zalać sosem vinegrette zrobionym z oliwy, octu balsamicznego i ziół. 

www.epicurus.com 

Pieczony pstrąg z czosnkiem i tymiankiem
 
2 pstrągi
2 łyżeczki masła
2 ząbki czosnku
4-6 gałazek tymianku
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
cytryna

Umyć, oczyścić i osuszyć rybę. Skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Naciąć skóre i umieścić w niej liście laurowe. Do środka włożyć łyżeczkę masła, czosnek pokrojony na pół i gałązki tymianku. Położyć rybę na formę skropioną oliwą lub olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w 220 stopniach przez 10-15 minut. Podawać z cytryną i warzywami. Idealnie pasują do tego brokuły z sezamem (przepis poniżej).

www.hedley.ca

Brokuły z sezamem
 
brokuły
½ ostrej papryki
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki sezamu
oliwa



Do gotującej osolonej wody włożyć brokuła i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i zalać zimną wodą. Odcedzić ponownie. Odstawić na chwilę. W międzyczasie rozgrzać na gazie oliwę, dodać pokrojony czosnek, ostrą paprykę i podsmażyć przez parę sekund. Dodać brokuła, posypać sezamem i smażyć przez 3 minuty, aż brokuł będzie ciepły. Podawać do wszystkiego.


Życzę wszystkim moim czytelnikom spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych!



7 komentarzy:

  1. super przepis na ten obiad, trochę pracochłonny, ale jak mówią dla chcącego nie ma nic trudnego..... gratuluje pomysłu jak zwykle u ciebie bardzo udany

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam brokuły i ryby - super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja w kwestii formalnej, ryby przed pieczeniem koniecznie skrapiam sokiem z cytryny , ktory pozbawia kazda rybe tego 'specyficznego zapaszku" . dopiero przed podaniem dodaje sie oczywiscie czastki cytryny, ja tak przyrządzam rybe zawsze

    OdpowiedzUsuń
  4. robilam pstraga wg twojego przepisu wyszedl swietny, dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. a coz to z twoim blogiem kobieto, taka cisza, dobry byl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO widzisz, ja sama sie martwilam moja cisza. Ale juz jest nowy i nastepny bedzie tylko z przepisami :)

      Usuń